IOC erkent dovensport: deaflympics

Bunnik, 11 juli 2001 - De Nederlandse dovensportwereld is verheugd over het besluit van IOC president Samaranch om de Wereldspelen van Doven voortaan Deaflympics te mogen noemen. De Wereldspelen van Doven worden al sinds 1924 om de vier jaar gehouden. Dit jaar vindt de 19e editie plaats. Vanaf 22 juli tot en met 1 augustus aanstaande zullen 46 Nederlands dove topsporters in Rome deelnemen aan deze Wereldspelen van Doven die nu voortaan de Deaflympics heten.

Nederlandse ploeg
Nederland zal op 22 juli met 46 topsporters in Rome van start gaan op de Deaflympics. Alle (dove) sporters hebben voldaan aan de strenge selectie-eis om tot de beste zes van de wereld te behoren en hebben allen vormbehoud getoond. Tijdens de vorige Wereldspelen van Doven in Kopenhagen 1997 kwam de ploeg van Oranje met 16 medailles terug. Het doel bij deze Deaflympics is om dit aantal dit jaar in Rome te overtreffen. De Nederlandse ploeg zal deelnemen in negen takken van sport: atletiek, badminton, bowling, schieten, tafeltennis, tennis, volleybal, waterpolo en zwemmen. In de Italiaanse hoofdstad zullen naar verwachting 4500 sporters uit 70 landen de strijd om de medailles aangaan.

Sporten met doven
Dovensport kent qua regelgeving, techniek, tactiek en materiaal nauwelijks verschillen met valide sporten. De aanpassingen zijn vooral gericht op de wijze waarop de communicatie plaatsvindt. Zo horen dove sporters het fluitsignaal van de scheidsrechter niet. Door diverse (visuele) hulpmiddelen worden sporters met een auditive handicap attent gemaakt op startsignalen en eventuele sportovertredingen. Bij startprocedures wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een startlamp (flits) of startvlag. Over het algemeen wordt veel gewerkt met gebaren (wapperen, zwaaien en gebarentaal). Door de auditieve handicap zijn het zicht, het oogcontact en handen van dove sporters zeer belangrijk.

 

---
Voor meer informatie over sport voor doven of de Deaflympics: NEBAS/NSG, Ronald van Vliet 030 - 659 73 00 of 06 - 225 235 13 of [email protected] of kijk op www.dovensport.net of www.neddoventeam-wsrome.net

Vertrektijden Nederlandse ploeg: Maandag 16 juli 12.30 uur (AZ109): volleybal. Donderdag 19 juli 12.30 uur (AZ109): bowling, tennis. Zaterdag 21 juli 09:40 uur (AZ 107): atletiek, badminton, schieten, tafeltennis, waterpolo, zwemmen. De gehele ploeg komt op 2 augustus om 17.55 uur (AZ110) terug.

Terug