Wedstrijdverslag 2e oefeninterland

N E D E R L A N D - E N G E L A N D

Datum : Zondag 2 november 2022

Terrein : Sportpark Fulham

Auteur : Herman westerterp, Bondscoach Nederland

Na de verloren wedstrijd op zaterdag gingen we met de nodige veranderingen aan de 2e wedstrijd beginnen tegen de fysiek sterke Engelsen. Na de blamage van zaterdag werden de nodige maatregelen getroffen met betrekking tot de opstelling en de overige reservespelers die nog niet in actie waren gekomen. Helaas dacht Ado dat hij een vaste basisspeler is, hij liet in gedrag duidelijk blijken er niet mee eens te zijn tijdens de warming-up van zijn ploeg. Ik heb hem hierop tijdens de warming-up aangesproken en gemaand tot ander gedrag. Toen dit niet gebeurde heb ik samen met mijn assistent Marcel hem nog eenmaal gewaarschuwd. Aangezien hij geen ge�nteresseerde indruk maakte heb ik hem met goedvinden van Marcel gesommeerd zich om te kleden en plaats te nemen op de tribune.
Hier gaf hij wel gehoor aan. Desalniettemin ben ik veel te veel tijd aan hem kwijt geraakt tijdens de voorbereiding voor de wedstrijd. Het geeft ook geen goede indruk naar buiten toe.
Op het prachtige veld van Fulham (trainingsaccommodatie werd na de nodige bedankjes en ceremoni�le Plechtigheden gestart aan de wedstrijd. Het had de hele ochtend pijpenstelen geregend maar het veld lag er uitstekend bij. Bij mijn selectie hou ik vooral rekening met de technische vaardigheden van mijn spelers. Zeker als het veld nat en glad is kun je deze goed gebruiken. In tegenstelling tot de wedstrijd die wij een jaar eerder tegen Roemenie speelde (ook regenachtig en nat) was de controle met de bal beter en bleven de ballen in het veld in plaats van iedere keer over de zijlijn te verdwijnen als er weer eens een bal doorschoot. Door de goede opbouw van achteruit was Nederland heer en meester en speelde wonderbaarlijk goed na de wanvertoning van een dag eerder. Helaas speelde we goed tot de 16 meter en bleef de eindpass op de spitsen uit. De verdediging van de Engelsen was ook het sterke deel van hun team, dus dit was ook niet verwonderlijk. Een doorgeschoten bal leverde wel een enorme kans op voor marijn die ineens oog in oog kwam te staan met de doelman. Zijn schot vloog via de doelman tegen de paal aan en ging tot corner. Jammer, bijna 1-0.
Zoals altijd krijg je als je zelf niet scoort de kous op je kop. Dit keer door een vrije trap van rechts van de Engelsen die voor de goal werd voorgezet en werd ingekopt. Een van de sterke wapens van Engeland, de kopbal. Hierbij ging wel een beoordelingsfout van Alex aanvooraf want de bal werd ingekopt in zijn 5 meter gebied.
Na de rust werd Tjande gewisseld (te veel last van zijn duim) voor Rolf van de Raadt en Mike van der Staal (last van zijn gekneusde vingers) voor Jacques castelijn. Nederland ging gewoon verder met zijn goede spel. Zeker met het spel en inbreng van Rolf, zo simpel en eenvoudig ging Nederland steeds beter spelen en er waren goede mogelijkheden om op 1-1 te komen. Zelf de coach van Engeland zij tijdens de wedstrijd wat speelt Nederland sterk. Maar ja daar kopen we niets voor want een afstandschot een kwartier voor tijd bracht de Engelsen op 2-0. Opnieuw een beoordelingsfout van onze keeper.
Intussen was de lastige Maurice gewisseld voor Eric coenders omdat deze niet meer met voetballen bezig was. Wat is dat toch met die gasten. De uitstekende scheidrechter verzuimde echter om Nederland een strafschop te geven na een overtreding op Rolf in de 16 meter. Uit een scrimmage na een genomen corner maakten de Engelsen vlak voor tijd nog de 3-0. Al met al een zeer geflatteerde uitslag en een zeer tevreden Nederlandse bondscoach. Dit weekend was het vooral uitproberen van de nieuwe lichting spelers die er de laatste tijd bij gekomen zijn.

Mike van de Staal (16 jaar) heeft 1 � wedstrijd gespeeld en laten zien dat er met hem rekening gehouden dient te worden. Wel maakt hij de nodige fouten waar we nog aan moeten werken, maar hij heeft lef en een wil om te winnen. Zelf met een blessure was hij bereid om te spelen, dit getuigt van een goede instelling.Hij heeft op verschillende posities gespeeld tijdens de oefenwedstrijden en geprobeerd die posities zo goed mogelijk in te vullen. Mike heeft zich ook snel aangepast in de ploeg en is zeer leergierig.

Rolf van de Raadt heeft 2 keer een helft gespeeld. Doordat hij zo eenvoudig speelt kan hij bijna niets verkeerd doen. Lopen spelen lopen etc. Steeds weer opnieuw en zijn passes zijn allemaal goed. Dit betekent dan ook veel balbezit wat ten goede aan het spel komt. Fysiek echter zal hij nog veel boterhammen moeten eten maar met 15 jaar natuurlijk een uitstekend debuut. Hij groeit ook uit tot de lieveling (zeer beschermd) van de ploeg en dit bevordert ook de sfeer binnen ons team tussen oude en jonge spelers.

Marijn Schoenmakers een speler van in de twintig is nog vrij gevoelig voor kritiek vanuit het veld en is daardoor onzeker. Op de training laat hij dingen zien waarop ik hem geselecteerd heb. In de oefenwedstrijden en de interlands heeft hij echter moeite om het spel te volgen. Hij staat te veel stil en laat te weinig zien. In dat opzicht valt hij erg tegen. Hij heeft wel uitstekend zijn best gedaan in de wedstrijd maar hij had een harde engelse verdediger tegenover zich en dat geweld kon hij niet incasseren. Dit zal hij toch moeten leren en ik geef hem daar ook de kans voor. Voor de rest een nette en beleefde gozer.

Alistair van Kreel een speler die je op meerdere posities op kunt stellen en bovendien links is.
Hij is niet bang en doet alsof hij al jaren in het Nederlands elftal speelt. Hij kan heel de wereld aan lijkt het wel.Goede inzet en stevig bikkelend. Echter veel en veel te onbesuisd in zijn acties. Hij wisselt goed voetbal af met slecht voetbal. Als hij zich aan de principes van de afspraken in het veld houd wordt hij een waardevolle speler voor ons. Hij moet nog een en ander bijschaven. Technisch ok� maar tactisch komt hij e.e.a. nog te kort.

Jaap van der Snee een zeer dragende speler met een goede vaardigheid een een enorme inzet.
Nog niet op zijn niveau na afwezigheid in Australi� maar wanneer hij in vorm is zeer bruikbaar voor het elftal. In de twee wedstrijden heeft hij veel werk moeten verzetten voor de fysiek minder sterke Rolf waardoor hij in een ondergeschikte rol heeft gespeeld. Een speler zonder vedette nijgingen en bereid om de jonge spelers te steunen. Echter als het er dadelijk om gaat moet hij er staan en de mensen om zich heen moeten hem dienen.

De ontvangst en de begeleiding van de Engelsen waren uitstekend geregeld. Een compliment ook voor het bestuur van de NDE die hiervoor natuurlijk heeft gezorgd. Nu de speeldata bekend zijn van de wedstrijden tegen Portugal hebben we weer een doel waar we na toe kunnen werken. Ik hoop dat we dat in een rechte lijn kunnen doen zonder dat we met grillig gedrag van spelers krijgen te maken. Willen we presteren en in de toekomst resultaten boeken moeten we doorgaan op deze voet. Sancties die uitgaan moeten dan ook door het Hoofdbestuur van de KNDSB niet door soloacties tenietgedaan worden. Misschien dat we daarom nog niet van het ontoelaatbare gedrag van spelers af zijn.Ik zou graag zien dat het Hoofdbestuur dit unaniem bevestigd en naar buiten brengt. Nu maar de klus tegen die lastige PORTUGEZEN klaren.

Nederland speelde in de volgende opstelling: Alex Demkes, Marc Stouten, Leon Vonk, David Olthof, Alistair van kreel, Tjand� Syaranamual (46e Rolf van der Raadt), Jaap van der Snee, Herco Klein Brinke, Mike van der Staal (46e Jacques castelijn) , Marijn Schoenmakers en Maurice van der Kley ( 65e Erik Coenders). Niet gebruikte wisselspelers: Ad van Dongen, Ado Peltjo.

Terug