Wedstrijdverslag Belgi� - Nederland oefeninterland

Datum : Zaterdag 25 september 2023 om 15.00 uur.

Terrein : Koninklijke Brecht SV te Brecht

Auteur : Ren� Scheers, ploegleider Nederland

Na een half jaar van inactiviteit heeft Nederland de draad weer opgepakt. Na de klinkende overwinning in en op Portugal had Nederland geen gezamenlijke trainingen en wedstrijden meer gespeeld. Op 8 september 2023 stond de eerste centrale training weer op het programma en begon Nederland aan haar voorbereiding voor de Deaflympics 2005 in Australi�. Tijdens deze eindronde zal Nederland moeten pieken en de nodige successen moeten behalen.
Tijdens deze eerste training werden enkele nieuwe spelers beoordeeld en zoals altijd bleken enkele spelers toch op te vallen. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat ieder jaar weer nieuwe spelers in de toch kleine dovenwereld worden gescout.
Voor 25 september 2023 stond al lang tevoren een oefeninterland tegen Belgi� gepland. Deze wedstrijd zou gespeeld worden in het kader van Wereld Dovendag en zou voor Nederland in het teken staan van het afscheid van enkele spelers en de voorzitter van de afdeling veldvoetbal. Tevens kon Nederland tonen dat er vormbehoud aanwezig was.
Als voorbereiding op deze wedstrijd werd op woensdag 22 september 2023 nog een oefenwedstrijd tegen Victoria '04 in Vlaardingen gespeeld. Dat deze wedstrijd voor velen weer onwennig was bleek wel uit het feit dat de wedstrijd, veelal door persoonlijke fouten, verloren ging, maar zoals het spreekwoord zegt: "Een slechte generale is een goede finale". Het ging echter deels op voor de oefeninterland, daarover zo meer.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd afscheid genomen van Shurman Obispo, een speler met een rijk verleden in het Nederlandse team. Helaas maakte een onwillige knie een einde aan zijn interland carri�re. Een lijst met een Nederlands shirt met foto van het elftal uit de Gouden tijd in Nieuw Zeeland alwaar Nederland de 3e plaats wist te behalen werd aan hem uitgereikt. Tevens werd afscheid genomen van de scheidende voorzitter Niek 't Gilde. Vanwege persoonlijke omstandigheden kon hij zich niet meer voor 100% inzetten voor Nederland. Aan hem werd een symbolische voorzittershamer overhandigd. Ook zou tijdens deze wedstrijd afscheid genomen gaan worden van Erik Coenders. Erik was voornemens om tijdens de Deaflympics afscheid te nemen doch had vlak voor de kwalificatie interland tegen Portugal al in eigen doel gescoord. Met andere woorden: Erik en zijn vrouw hopen half januari 2005 de gelukkige ouders te worden van hun 2e kind. Ook werd aan Herco Klein Brinke vanwege zijn 25e interland een tinnen bord met inscriptie uitgereikt.

Om 15.10 uur begon de wedstrijd met twee debutanten in de selectie waarvan Rick Valkenburg in de basis begon. Sommige spelers hadden kennelijk nog niet in de gaten dat de wedstrijd begonnen was want na 48 seconden werd er al gescoord door de Belgen. Persoonlijke fouten gingen aan dat doelpunt vooraf. Hier kan ook de parallel gemaakt worden met de oefenwedstrijd tegen Victoria'04 waar het ook na 1 minuut al 1-0 werd door een persoonlijke fout. Nederland heeft meestal moeite om de eerste 20 minuten van een wedstrijd direct aanwezig te zijn. Tijdens de wedstrijd in en tegen Portugal was iedereen vanaf het begin scherp en dat gaf direct zelfvertrouwen en daardoor een goede uitslag. Nu liep Nederland achter de feiten aan en konden direct de mouwen opgestroopt worden. Gelukkig voor Nederland kon betrekkelijk snel na de 1-0 de stand weer gelijk getrokken worden. Een snel genomen vrije trap van Leon Vonk werd op de doorgelopen Dave Vermeegen gespeeld die weer een afgemeten voorzet gaf waaruit Jacques Castelijns met zijn hoofd kon scoren en na 6 minuten de stand alweer gelijk trok.
Het verloop van de eerste helft was echter rommelig. Passes kwamen niet aan en niet iedereen hield zich aan zijn taak waardoor anderen de fouten weer moesten herstellen. Zelfs inworpen belandde veelal bij de tegenstander. Na een half uur spelen werd Erik Coenders gewisseld. Hij was helemaal leeggespeeld en moest zelfs door enkele spelers van het veld gedragen worden. Ook aan hem werd een lijst met een Nederlands shirt met foto uit de glorietijd, uitgereikt. Marc Stouten was zijn vervanger.
De rust werd bereikt met een 1-1 gelijke stand.

In de 2e helft een heel ander Nederland. Vanaf de eerste minuut een geconcentreerd Nederland dat resulteerde in een heus Hollands kwartiertje. Binnen 11 minuten stond er een stand van 4-1 voor Nederland op de scoreborden. Eerst was het in de 47e minuut Herco Klein Brinke die zijn jubileuminterland bekroonde met zijn 3e interland goal. Daarna scoorde Jaap van der Snee na een goede pass van Jacques Castelijns de 3-1 en scoorde debutant Jermaine Baumgard in zijn 1e interland direct zijn eerste interlanddoelpunt. Vlak na de 2-1 had Mike van der Staal zijn invalbeurt kunnen bekronen met een doelpunt maar zijn lobje ging net over het Belgische doel.
Na de vlugge 4-1 werden een aantal spelers tegelijk gewisseld. Nederland moest zich weer herpakken en moest iedereen weer even zijn plaats zoeken. In de 68e minuut werd het door gerommel in de verdediging en niet daadkrachtig ingrijpen 4-2.
De wedstrijd werd geroutineerd uitgespeeld en werd uiteindelijk gewonnen met 4-2.

Ik ben van mening dat Nederland tijdens deze wedstrijd soms heeft laten zien dat er heel goed voetbal in de ploeg aanwezig is. Er waren er ook delen van de wedstrijd dat Nederland er niet was. We hebben nog 3 maanden om daaraan te werken. Met de inzet van een ieder ben ik er van overtuigd dat Nederland tijdens de Deaflympics kan meedoen met de besten van de wereld.