Wedstrijdverslag Nederland - Griekenland

Datum : Zaterdag 25 mei 2002 om 14.30 uur

Plaats : Terrein Hermes DVS te Schiedam

Auteur : Ren� Scheers, ploegleider Nederland

De interland tegen de Grieken betekende voor beide teams het tweede duel van de kwalificatieronde voor het Europese Kampioenschap 2003 in Sheffield (Engeland). Beide teams hadden al eerder tegen de andere tegenstander in de poule Roemeni� gespeeld. Griekenland had zijn thuiswedstrijd met 4 - 0 gewonnen terwijl Nederland op 11 mei 2002 de uitwedstrijd met 4 - 3 had verloren. Wilde Nederland de plaatsing voor de EK afdwingen dan moest er van de Grieken gewonnen worden. Een overwinning betekende immers dat alle drie de ploegen weer in punten gelijk zouden komen. Dat winnen van de Grieken geen vanzelfsprekendheid is blijkt wel uit het feit dat de Grieken op de afgelopen Deaflympics in Rome 2001 als 4e waren ge�indigd in het eindklassement. Zij verloren het duel om de 3e plaats van Ierland, een tegenstander waarvan Nederland vorig jaar juni in Dublin had weten te winnen.
In voorbereiding op de wedstrijd tegen de Grieken werd er veel getraind en geoefend. Er werd zelfs deelgenomen aan een toernooi in Dirksland om de laatste punten op de i te zetten.
In tegenstelling tot andere internationale wedstrijden werd op verzoek van de spelers besloten om de dag voor de wedstrijd niet bij elkaar te komen. Enkele spelers wilden zich liever in eigen omgeving voorbereiden op de naderende wedstrijd. Om de spelers het vertrouwen te geven werd besloten op pas op de wedstrijddag zelf bij elkaar te komen. Om 11.00 uur werd in Schiedam in de woning van de verzorgster Leny Scheers verzameld alwaar in ontspannen sfeer werd toegeleefd naar de wedstrijd. Ook werd daar de, gesponsorde, lunch gebruikt.
Om 13.00 uur werd vertrokken naar het veld van Hermes DVS te Schiedam. Nederland had daar al eerder 2 interlands gespeeld en had op dit terrein nog niet verloren.
Het afdelingsbestuur, Niek 't Gilde en Ren� Scheers, aangevuld met de derde chauffeur Marcel Koopmans, brachten de Grieken vanaf hun hoteladres naar het veld. Onderweg wisselden Niek en Ren� hun gedachten uit. Het bleek dat beide bestuurders hadden gedroomd over deze wedstrijd. Niek had gedroomd dat Nederland 1- 0 zou winnen en dat het doelpunt gescoord zou worden door Ad van Dongen. Ren� had gedroomd dat er gewonnen zou worden en dat er gescoord zou worden in de laatste minuut. Nu zijn dromen volgens Marco Borsato bedrog dus hechtten zij toen nog niet veel waarde aan hun dromen.

Na een goede warming-up begon te wedstrijd 10 minuten later dan gepland. Overigens met een gehavend team. Gerard Hulsman bleek, ondanks andere berichten, toch geschorst te zijn en Herco Klein Brinke kon door een blessure opgelopen in Roemeni� niet spelen.

De eerste 10 minuten gaf een erg zenuwachtig Nederland te zien. De passing was in die periode niet goed en te slap. De Grieken profiteerden hiervan en probeerden met enkele snelle uitvallen een doorbraak te forceren. De Grieken beschikten over twee snelle vleugelspitsen waarvan de nummer 18 G.E. Poulimas het meest gevaarlijk was. De vleugelspitsen maakten het onze vleugelverdedigers in het begin erg moeilijk. Maar er bleek hoop. Kennelijk waren de Grieken uitgegaan van een 4-3-3 spelsysteem van Nederland. Zij hadden zich daar ook volledig op ingesteld. Toen na ongeveer 10 minuten uiteindelijk bleek dat er met een 2-spitsensysteem gespeeld werd zag je de paniek bij de Grieken toenemen. De trainer werd veelvuldig geraadpleegd en het Griekse team had moeite met de omschakeling.
Nederland kwam hierdoor meer in zijn spel en gaandeweg de eerste helft nam Nederland het initiatief over. De Grieken konden het spel alleen maar ontregelen door alles in een heel laag tempo te doen. De ballen welke over de achterlijn werden geschoten werden niet meer opgehaald. De keeper nam alle tijd voor de uittrappen (iets wat hem later zou opbreken) en de Grieken waren meesters in het simuleren van blessures. Het gevolg was dat er veel tijd verloren ging. De fout die Nederland maakte was door mee te gaan in het lage tempo van de Grieken. Tevens verzuimde Nederland steun te geven aan de ge�soleerde spits Ado Peljto.
De eerste helft werd dan ook zonder echte kansen afgesloten met een 0 - 0 stand.
De tweede helft begon met de vervanging van Bram Koopmans door oudgediende Shurman Obispo. De Grieken gingen gewoon verder met waar zij de 1e helft ge�indigd waren. Het ontregelen van het Nederlandse spel. Steeds meer Grieken gingen om het minste of geringste op de grond liggen. Vele spelonderbrekingen waren het gevolg. De tijd werd steeds korter. Ook Nederland ontkwam niet aan blessures. David Olthof raakte in een duel geblesseerd aan de knie doch bleef op karakter doorspelen. In de tweede helft moest de overwinning geforceerd worden en maakten David Olthof (geblesseerd) en Maurice van der Kleij in de 31e minuut plaats voor Jeroen van Wijk en Rachid Al Mouallem. Na deze wisselingen ontstonden over en weer enkele kleine kansjes. De wedstrijd dreigde in een 0 - 0 te eindigen toen de scheidsrechter eindelijk in de 89e minuut affloot voor het tijdrekken van de Griekse keeper. Deze keeper had de bal al de gehele wedstrijd te lang in zijn bezit gehouden en nam wederom alle tijd voor zijn uittrap. Iets waarvoor hij aan het begin van de 2e helft was gewaarschuwd door de scheidsrechter. Dit keer had de keeper de bal zeker 8 seconden vast, daar waar er 6 zijn toegestaan. Het resultaat was een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van de Grieken. De Griekse muur werd opgesteld waarbij het direct al opviel dat de voor de keeper linker hoek open was. Ado ging in die hoek staan om het zicht te belemmeren voor de keeper. De bal werd opzij gelegd naar de meegekomen verdediger Dave van Maris die met een bekeken schot de bal in de linker hoek in het doel schoot. 1 - 0 met nog 1 minuut te gaan. 3 minuten blessuretijd meegerekend en nog een gele kaart voor Marc Stouten later floot de scheidsrechter P.A. Brouwer af. Nederland had, verdiend, met 1 - 0 gewonnen van de nummer 4 van de wereld.

Nederland speelde met de volgende spelers: Alex Demkes, Dave van Maris, Wim Beeuwkes, Marc Stouten, Erik Coenders, David Olthof ( 76e min Jeroen van Wijk), Jaap van der Snee, Leon Vonk, Bram Koopmans (46e min Shurman Obispo), Maurice van der Kleij (76e min Rachid Al Mouallem) en Ado Peljto.
Niet gebruikte wisselspelers waren: Ad van Dongen (keeper) en Bertold Besseling.

O ja ik zou het haast vergeten: Zo zie je maar dromen zijn niet altijd bedrog.