Wedstrijdverslag Nederland - Belgi�

Plaats: Terrein Hermes DVS te Schiedam

Datum: Zaterdag 13 oktober 2001

Op zaterdag 13 oktober 2001 vond al weer de 24e interland der lage landen Nederland - Belgi� plaats. Volgens de Belgen was dit de 25e interland tussen beide landen, maar Belgi� telt de wedstrijd in een minitoernooi van 1999 mee in de telling.
De voorbereiding op deze interland begon voor Nederland reeds in september. Op 24 september vond de 1e centrale training plaats in Zeist. Het NDE kwam toen weer voor het eerst bijeen na de mooie overwinning van 22 juni 2001 in Dublin op de Ierse ploeg. Deze wedstrijd betekende achteraf een overwinning op een tegenstander die als 3e in de eindrangschikking van de Deaflympics eindigde. Na de 1e training volgden twee wedstrijden tegen horende clubs. Op 26 september vond in Haarlem de wedstrijd tegen de 2e klasser Kennemerland plaats en op 3 oktober 2001 trof Nederland in Benthuizen de plaatselijke trots 3e klasser BSC '68. Beide oefenduels eindigden in een 3 - 3 gelijkspel. Beide wedstrijden toonden aan dat Nederland op de weg terug is naar het verworden van een hecht team waarin spelers voor elkaar willen knokken. De teamgeest kwam mede tot uiting door het feit dat het team zelf besloot om voor de interland tegen de Belgen reeds op vrijdag 12 oktober 2001 bij elkaar te komen en in Schiedam te gaan trainen en te blijven overnachten in het IBIS hotel te Vlaardingen. De kosten van deze overnachting werd door de spelers zelf gedragen. Na een goed ontbijt werd op zaterdagochtend een ontspannen wandeling gemaakt door de Vlaardingse Broekpolder.
De wedstrijd tegen de Belgen werd gespeeld onder zomerse omstandigheden op een voortreffelijk veld van onze gastheer Hermes DVS. Nederland was al eerder te gast bij deze vereniging toen het daar in oktober 1999 het EK-kwalificatie duel tegen de Oekra�ne afwerkte.

Nederland liet van het begin af aan zien met welke bedoelingen zij het veld was ingegaan, namelijk gaan voor een overwinning. In de 9e minuut van de wedstrijd dacht Nederland op een 1-0 voorsprong te komen toen Jaap van der Snee een snel doelpunt maakte. Omdat er vermeend buitenspel geconstateerd werd van een andere speler van Nederland werd dit doelpunt onterecht afgekeurd. Nederland bleef echter met pressievoetbal de Belgen onder druk zetten. Vanaf de tribune klonken toen al van Belgische kant geluiden over een uitslag van 5-1 voor Nederland. Kennelijk wilden de Belgen zich in een underdog positie manoeuvreren. In de 21e minuut liet Ado Peljto een grote kans onbenut zodat het 1e doelpunt van Nederland nog even op zich liet wachten. Een paar minuten later was het echter wel raak. Ado Peljto kreeg de bal via Leon Vonk in de diepte aangespeeld, maakte onnavolgbare schuinbeweging en stuurde de Belgische keeper en een verdediger het bos in en schoof de bal rustig in het net, 1-0 derhalve. Gesterkt door dit doelpunt ging Nederland door voor zijn 2e doelpunt. Omdat Nederland daarbij zijn verdedigende taken begon te verwaarlozen ontstonden er diverse kansen voor de Belgen. Gelukkig voor Nederland sprongen de Belgen slordig om met de kansen. Tussendoor maakte Ado Peljto bijna 2-0 maar zijn schot werd op de doellijn gekeerd. Ook liet Herco Klein Brinke een middenvelder van de Belgen zijn hielen zien en kreeg daardoor een vrije loopkans. Een kans omdat deze Belg Herco een doodschop gaf waardoor de scheidsrechter deze belg de enige gele kaart van de wedstrijd toonde. In de 37e minuut werd, qua spelopzet, het mooiste doelpunt van de dag gemaakt. Jaap van der Snee veroverde op inzet de bal en speelde deze direct door op Herco Klein Brinke die een vrij veld voor zich had. Herco zag dat Ado meegelopen was en schoof de bal op maat door op Ado. Ado had een leeg doel voor zich en maakte zijn 2e doelpunt. E�n minuut later maakte Nederland zijn derde doelpunt, alleen ging dat doelpunt het verkeerde doel in. Nederland was nog even aan het nagenieten toen een Belg zomaar een schot in de richting van het doel waagde. Onze keeper Alex Demkes lag al in de goede hoek om de bal onschadelijk te maken toen de bal onderweg van richting werd veranderd door Leon Vonk. Alex had het nakijken en de Belgen kwamen terug tot 2-1. Nederland raakte van slag en liet de Belgen terugkomen in de wedstrijd. In de laatste minuut voor de rust had Nederland het geluk dat een schot van de Belgen op de kruising terechtkwam zodat met een 2-1 stand de rust bereikt werd.
De tweede helft ging Nederland verder waar het de eerste helft ge�indigd was, namelijk slordig spel. Veel balverlies en veel persoonlijke duels gingen verloren. Toch kwam Nederland op een 3-1 voorsprong door een doelpunt van Gerard Hulsman. Deze stand gaf geen rust in het Nederlandse team, integendeel men gaf 3 minuten later aan de Belgen wederom de kans om terug te komen in de wedstrijd. Een grote verdedigingsfout gaf de Belgische spits een vrij veld waarop de 3-2 gescoord werd. Nederland ging nog slordiger spelen en liet de Belgen de hoop op een mooi resultaat. Jaap van der Snee liet een 100% kans onbenut waardoor de hoop van de Belgen alleen maar groter werd. Deze hoop werd echter in de 35e minuut in de grond geboord toen Ado Peljto zijn 3e doelpunt van de wedstrijd liet aantekenen. Hij omspeelde behendig de belgische keeper een scoorde bijna vanaf de achterlijn de 4-2. Je zou dan denken dat de buit binnen is en dat Nederland de wedstrijd rustig zou uitspelen. Niets was minder waar want binnen 3 minuten lag de 4-3 in het Nederlandse doel. De bal kon door de verdedigers niet worden weggewerkt waardoor een Belg nagenoeg ongehinderd de 4-3 binnenkopte.
De Belgen zette alles op alles om een 4-4 gelijkspel uit het vuur te slepen maar deze stand werd niet meer bereikt en Nederland won deze wedstrijd meer dan verdiend.
Nederland had over de gehele wedstrijd genomen het betere spel alleen heeft dit in de uitslag niet tot uiting weten te brengen. Een grotere en mooiere uitslag behoorde zeker tot de mogelijkheden als er niet zo slordig gespeeld was. Deze uitslag geeft echter hoop voor de toekomst want ik weet zeker dat dit Nederlandse team veel en veel beter kan. Nederland zal dit in de kwalificatiewedstrijden tegen Roemeni� en Griekenland moeten laten zien. Ik heb daar echter alle vertrouwen in.

Nederland speelde met de volgende 11 spelers: Alex Demkes, Leon Vonk, Gerard Hulsman, Marc Stouten, Erik Coenders, Dave van Maris, Jaap van der Snee, Herco Klein Brinke, David Olthof, Wouter Potijk en Ado Peljto.
De reservespelers van Nederland waren: Ad van Dongen (res keeper),Bram Koopmans en Maurice van der Kleij en Wim Beeuwkes.

Ren� Scheers
(wedstrijd) secreataris afd veldvoetbal

Terug