Nederlandse sporters in actie

Alle uitslagen zijn te vinden op http://www.2005deaflympics.com/sport_sportinformation.asp
Surf dan naar de betreffende sporttak en klik op results.


15 Januari
13 Januari
12 Januari
11 Januari
10 Januari
9 Januari
8 Januari
7 Januari
6 Januari
4 Januari


Terug naar boven

15 Januari

8E PLAATS VOOR VOETBALTEAM

Het dovenvoetbalteam is op de Deaflympics 2005 in Melbourne als achtste ge�indigd. In de laatste wedstrijd werd met 3-1 van Rusland verloren. Nederland speelde in de tweede helft ruim 20 minuten met tien man nadat Tony Tilgenkamp wegens twee gele kaarten het veld moest verlaten. Tien minuten voor tijd scoorde aanvoerder Leon Vonk, die vandaag zijn 25ste interlandwedstrijd speelde, 2-1. In blessuretijd werd het uiteindelijk 3-1.

Terug naar boven

DUIVENVOORDEN GRIJPT NET NAAST MEDAILLE

Slechts elf punten kwam Joost Duivenvoorden uiteindelijk tekort om mee te mogen spelen in de Grand Finale waarin de beste drie bowlers van het Deaflympisch bowlingtoernooi nogmaals in actie komen. Duivenvoorden stond lange tijd derde, maar een score van 163 in de 13e game deed hem naar de zesde plaats zakken. Na de 15e game bedroeg het verschil met nr 5 (Maleisi�) 20 punten, met nr 4 (Canada) 24 punten en met nr 3 (Zweden) 3073 punten. De laatste game was bijzonder spannend. Er kon dus nog van alles veranderen. Joost speelde sterk en hij wist zowel de Canadees als de Maleisi�r te passeren. Helaas was de score van zijn laatste game (212) en het totaal van 3260 net niet voldoende om zich samen met een Amerikaan en een inwoner van Chinees Taipei te mengen in strijd om de gouden medaille.

Martin Visser eindigde als 12e.Terug naar boven

13 Januari

BROERS BRUGMAN GRIJPEN NET NAAST MEDAILLE BIJ HEREN DUBBELSPEL DEAFLYMPICS

Eric en Martin Brugman zijn er in Melbourne niet in geslaagd een extra medaille binnen te slepen voor de Nederlandse ploeg. De tennissers verloren hun wedstrijd om de derde plaats met 6-3 en 7-5 van de Britten O'Donnel en Sinclair.

Onder tropische omstandigheden, met de temperatuur zwevend rond de 40 graden Celcius, werd vanmiddag om 13.00 uur de beslissende wedstrijd gespeeld waarmee de broers het bronzen metaal binnen konden slepen. De eerste set ging qua niveau gelijk op maar vooral op de belangrijke momenten toonde Engeland zich een meer degelijke ploeg dan de Nederlanders die een aantal onnodige fouten maakten. De eerste set ging dan ook verloren met 6-3.

In de tweede set werd er moedig gestreden voor een comeback in de wedstrijd. Maar helaas konden Martin en Eric ook nu geen vuist maken om deze set naar zich toe te trekken. Na een kansrijke 5-5 positie werden de broers op hun eigen service in de laatste set gebroken en bleek de wedstrijd gespeeld. Al met al kan het team echter terugkijken op een geslaagd toernooi waarbij met name tegen de Australi�rs in de tweede ronde goed spel werd vertoond.


Terug naar boven

SCHEIDSRECHTER NEEMT VIJFDE PLAATS UIT HANDEN VAN NEDERLANDS DOVENELFTAL

Het Nederlands doven voetbalelftal maakt geen kans meer op de vijfde plaats in het voetbaltoernooi van de Deaflympic Summer Games 2005. De voetballers verloren, na een 2-2 in de reguliere speeltijd en 3-3 na verlenging, met penalty's van voormalig wereldkampioen Itali�. Helaas was de hoofdrol in deze wedstrijd weggelegd voor de scheidsrechter die voorafgaand aan de wedstrijd een maffiose deal met de Italianen gesloten leek te hebben.

Itali� nam de eerste helft de leiding met 1-0 waarna Rick Valkenburg niet veel later knap de gelijkmaker wist binnen te schieten. Later in de eerste helft kreeg een speler van Itali� de rode kaart voor een grove overtreding en moesten de Italianen met tien man verder. In de tweede helft werd middels een mooie aanval de 2-1 door Ado Peltjo binnengeschoten. Maar vanaf dat moment gooiden de Italianen hun nieuwe wapen in de strijd: de schwalbe. Een theateristieke val waarbij enig lichaamscontact met de Nederlandse verdediging ver te zoeken was, deed de scheidrechter doen besluiten tot een strafschop en kwam Itali� op gelijke hoogte met de Hollanders. Dit gelijkspel duurde tot aan het einde van de reguliere speeltijd.

In de verlenging was het Rolf van der Raadt die de gelijkmaker scoorde. De 17-jarige voetballer, die dit toernooi nog niet eerder in actie was gekomen, wist na een fraaie assist van Tony Tilgenkamp over de breedte van het veld de 3-2 binnen te tikken. Maar wederom stortte Itali� zich vol op hun, overigens perfect uitgevoerde acteerwerk waarmee de scheidsrechter opnieuw uitermate werd geamuseerd: een tweede penalty. Itali� schoot deze eenvoudig binnen en zo eindigde ook de verlenging in een gelijkspel.

De penalty's moesten nu een beslissing brengen. David Olthoff en Tony Tilgenkamp wisten helaas het doel niet te raken. Ad van Dongen, Leon Vonk en Ado Peltjo scoorden wel. Omdat de Italianen ��n penalty meer wisten te benutten wonnen zij de wedstrijd uiteindelijk met 7-5. Goede rekenaars weten dat deze score niet klopt maar de scheidsrechter hield ook over deze score voet bij het verkeerde stuk. De �chte score van deze wedstrijd was dus 1-0 voor de scheidsrechter.

Terug naar boven

BOWLERS OP ZESDE PLAATS BIJ TEAMWEDSTRIJD DEAFLYMPICS

Martin Visser, Pascal Moity, Jan de Boer, Frank Braan en Joost Duivenvoorden zijn in teamverband op de zesde plaats ge�indigd bij het Deaflympisch bowlingtoernooi, dat wordt gehouden in Melbourne. De spelers uit het team wisten helaas niet het hetzelfde niveau te halen als eerder deze week. Positief is dat Joost Duivenvoorden en Martin Visser 14 en 15 januari mee mogen spelen bij de Round Robin, de finale voor de zestien beste spelers van het toernooi.

De Nederlanders waren vandaag niet in staat om minimaal ��n game boven de 1000 punten te gooien. Bij de laatste game bleef de score zelfs beperkt tot 867. Het totaal aantal punten over zes games kwam hiermee op 5643. Door het gooien van dergelijke puntenaantallen blijkt de top helaas te hoog en moeten de spelers genoegen nemen met een mindere plaats. Chinees Taipee ging met de overwinning naar huis. Zij scoorden 5892 punten.

Als alle individuele scores van het gehele bowlingtoernooi (singlewedstrijden, duo's. driemansteam en vijfmansteam) bij elkaar worden opgeteld, blijken Joost Duivenvoorden en Martin Visser op een respectievelijk derde en vierde plaats in de ranglijst te staan. Dit is een fantastisch resultaat gezien het feit dat er in het totaal 134 bowlers deelnemen aan Deaflympics. Zowel Duivenvoorden als Visser hebben gemiddeld 200 punten per game gegooid. Het gemiddelde aantal punten van de andere sporters was: Frank Braan 186, Pascal Moity 185, Jan de Boer 177 en Gerard Priems 173.Terug naar boven

12 Januari

TAFELTENNISSER VAN DER LANS UITGESCHAKELD

Voor Marcel van der is de Deaflympics 2005 voorbij. Van der Lans speelde in de eerste ronde van de herensingle tegen de Duitser Baron (27). Baron deed voor het eerst aan de Deaflympics mee. Voor Marcel is het de tweede keer. Vier jaar geleden bereikte hij de 3e ronde van het tafeltennistoernooi waar hij door de latere zilveren medaille winnaar een halt werd toegeroepen.
Baron is de nr 4 van Duitsland en dat land kent een zeer sterke tafeltenniscompetitie. In de eerste set nam Van der Lans een 5-3 voorsprong, maar hij wist vanaf dat moment geen punt meer te maken. Baron liep in een ruk uit naar 11-5. Bondscoach Ton van Doorn adviseerde Marcel meer op de backhand van zijn tegenstander te spelen, met als gevolg dat Marcel veel meer scoorde. De strijd ging gelijk op en het werd zelfs 9-9. Door een bal over de tafel te slaan en de volgende in het net ging echter ook deze game met 11-9 naar de Duitser. In de derde game dicteerde de linkshandige Duitser vanaf de aanvang het spel, doordat Van der Lans na twee games te hebben verloren, zijn concentratie kwijt was. Marcel werd kansloos weggespeeld: Pas bij een 7-0 achterstand maakte de Veghelaar zijn eerste punt: 11-3 om er in de 4e game weer een boeiende partij van te maken. Bij 4-5 achter scoorde Van der Lans drie punten achter elkaar. Het werd zelfs nog 8-6, maar daarna ging onze Nederlandse tafeltennisser fouten maken. Baron kwam langszij en kwam op 8-10. Het werd 9-10 en 10-10 voor Marcel. Marcel wist het volgende punt te pakken en had de kans deze game naar zich toe te trekken. In plaats dat Van der Lans opnieuw het advies van zijn coach Van Doorn opvolgde en de backhand van zijn opponent opzocht, speelde hij op zijn forehand. Met twee goed gerichte smashes ging de 4e game en de match vervolgens alsnog met13-11 naar Baron. �Marcel heeft zeker een kans gehad om een ronde verder te komen�, aldus een teleurgestelde trainer Van Doorn, �maar dan had hij niet op de forehand van Baron moeten spelen. Tafeltennis is niet alleen een technisch vaardig en snel spelletje maar je moet er ook bij nadenken en slim spelen. De aanval bleek een zeer sterk wapen van de Duitser te zijn. Als Marcel meer op zijn relatief zwakke backhand had gespeeld, dan had hij het initiatief naar zich toe kunnen trekken. Nu liep hij te vaak achter de feiten aan.� Marcel zelf gaf aan dat hij inderdaad tijdens de wedstrijd regelmatig van tactiek had moeten wisselen. �Ik baal ervan dat ik het tactisch gezien niet goed heb aangepakt. Daar komt nog bij dat Baron een linkshandige speler is en ik train en speel zelden tegen linkshandigen. Er zijn niet veel linkshandige tafeltennissers. Het is een hele omschakeling en daar had ik moeite mee. In de derde en vierde game kreeg ik er meer vat op. Helaas was het toen te laat. In de komende vier jaar moet daar ook aandacht aan worden besteed. Ik had gehoopt op een medaille, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn.�


Terug naar boven

BROERS BRUGMAN NIET DOOR NAAR FINALE HEREN DUBBELSPEL

Eric en Martin Brugman hebben zich niet gekwalificeerd voor een finaleplaats tegen de als eerste geplaatste Kett en Krieg. Zij verloren de spannende westrijd met 6-2 en 6-3. Zeker in de tweede set ging de wedstrijd nog gelijk op en stonden de Nederlanders na verloop van tijd op een werkbare 4-3 achterstand. Toen de stand echter op 5-3 kwam leek de wedstrijd reeds gespeeld en werd duidelijk dat de broers Brugman zich konden gaan richten in de wedstrijd om de bronzen plak. 'De druk van de servicekanonnen wat te groot om een set uit deze wedstrijd te kunnen slepen' aldus coach Jack Manuputty. De laatste wedstrijd wordt donderdag 13 januari gespeeld tegen de Britten O 'Donnel en Sinclair.


Terug naar boven

BOWLERS VOORLOPIG OP ZEVENDE PLEK IN VIJFMANSTEAM WEDSTRIJDEN

De bowlers Joost Duivenvoorden, Pascal Moity, Frank Braan, Jan de Boer en Martin Visser bekleden een voorlopige zevende plaats in de strijd om een medaille bij de discipline vijfmansteam. Zij hebben in drie games in het totaal 2852 punten geworpen met een gemiddelde van 190,13 punten per game. Korea staat op nummer ��n met 2975 punten. Het verschil tussen de nummer twee en zeven is echter betrekkelijk klein en dus zijn er nog vele kansen op een medaille. Morgenmiddag spelen de bowlers de laatste drie games.

Joost Duivenvoorden en Martin Visser staan met hun totale individuele scores op een respectievelijk tweede en zevende plaats in de ranglijst. Dit betekent dat zij vanaf vrijdag mee mogen spelen in de Round Robin die gaat tussen de beste zestien bowlers van het toernooi.


Terug naar boven

6E PLAATS VOOR ANDRé VAN NIFTERIK

Pistoolschutter Andr� van Nifterik uit Arkel kan terugzien op een voor hem geslaagd sportevenement. Hij won weliswaar geen medailles, maar hij heeft op alle disciplines zijn persoonlijk record ruim verbeterd. Vorige week werd Andr� bij het onderdeel 10 meter luchtpistool 9e en afgelopen maandag klom hij op tot een knappe 4e plaats bij 25 meter Olympisch snelvuur pistool. Vandaag was zijn score van 570.9 op het onderdeel 50 meter vrij pistool goed voor de 6e plaats. Daarmee verdiende hij een Deaflympische oorkonde.
De omstandigheden waren voor Van Nifterik erg zwaar en ook heel lastig want er is een gigantische vliegenzwerm neergestreken in Melbourne. Een ieder zal beseffen dat schieten precisiewerk is. Een op het pistool of op je neus of oor, daar zit een schutter echt niet op te wachten. Andr� ging als 5e met 495 punten de finale in. In de finale schoot hij 75.9 punten bijeen. Het totaal aantal punten van 570.9 betekende een verbetering van zijn persoonlijk Deaflympisch record dat hij vier jaar geleden in Rome had gevestigd. In Rome schoot hij 15 punten minder.
De gouden medaille ging naar een Koreaan die een totaal score van 592.5 had. Het zilver en brons was respectievelijk voor Rusland (591) en Duitsland (582.5).Het Deaflympisch schiettoernooi is nu ten einde.Terug naar boven

11 Januari

BADMINTONNERS NIET NAAR TWEEDE RONDE DEAFLYMPICS

De badmintonners Herman Lether en Rudo Rijken zijn niet door naar de tweede ronde van het badmintontoernooi op de Deaflympics 2005 te Melbourne. Lether verloor in een spannende wedstrijd tegen Indi�r Muchal en later tegen de als derde geplaatste Koreaan Sin. De andere Nederlander Rijken verloor kansloos tegen de als eerste geplaatste Indi�r Bagga.

De inzet van de wedstrijd van vandaag was voor beide spelers de eerste of tweede plek in de poule. Een eerste plek garandeert een minder sterke tegenstander in de volgende ronde van het hoofdtoernooi, dat volgens afvalsysteem wordt gespeeld. De sterke Indier Muchal stond vandaag bij aanvang om 9.00 klaar om op deze warme dag van zo�n 35 graden te spelen tegen Lether. Muchal is sterk in zijn vastheid, uithoudingsvermogen en versnellingen wanneer dat nodig is. Zet daar het constante spel van Lether tegenover en duidelijk wordt dat een lange wedstrijd te beginnen staat. Na ongeveer een uur en een kwartier spelen bleek helaas dat de Indi�r net iets meer wist te geven en hij de wedstrijd won met 14-17, 15-9 en 14-17. Hierbij had Lether een eerder matchpoint verzuimd te verzilveren.

In de tweede set kwam Lether uit tegen de als derde geplaatste Koreaan Woon Sin. Een nieuwe verschijning op het toneel volgens de kenners. Speelstijl �alles of niets� gecombineerd met een uitzonderlijke conditie, die zeker van pas komt in de hitte die de spelers vandaag parten speelde. Nadat na een 15-4 verlies de druk van de eerste game een beetje was weggevallen kwam er een mooi, maar helaas negatief resultaat naar voren 15-10. Lether kan terugkijken op een positief toernooi met een eerdere winstpartij en twee mooie andere wedstrijden.

De tweede Nederlandse badmintonner Rudo Rijken speelde tegen de nummer ��n van de plaatsingslijst Rajeev Bagga. De voormalige nummer zesendertig van de wereldranglijst bij de horende sporters deelt zijn wedstrijden nauwkeurig in en probeert zo min mogelijk onnodige energie te verspillen. Met deze instelling werd gehoopt op een stunt maar dat was deze middag niet het geval. Rudo verloor kansloos met 2-15 en 1-15.

Terug naar boven

VOETBALLERS ONDERUIT TEGEN IRAN IN KWARTFINALE DEAFLYMPICS 2005

De voetballers zijn er niet in geslaagd de halve finale te bereiken op de Deaflympic Summer Games 2005 (Deaflympics). Het bij wijlen goed combinerende Iran versloeg de Nederlandse ploeg met 4-0 in een wedstrijd die eigenlijk al zeer snel leek bepaald.

Iran begon direct met aanvallend spel tegen de oranje ploeg en schoot daarom binnen vijf minuten de score naar 1-0. De Nederlanders lukte het maar niet om goed in de wedstrijd te komen en na ongeveer een halfuur spelen was het daarom wederom Iran dat scoorde. In de tweede helft leek Nederland iets frisser uit de kleedkamers terug te komen en kwam het hier en daar tot kleine kansen. Maar na een schot van Nederland op de paal en Iran dat direct daarna de 3-0 binnenschoot, leek de wedstrijd reeds gespeeld.

De wedstrijd stond vol van de hinderlijke schwalbes aan Iraanse kant en de scheidsrechter wachtte te lang met het bestraffen hiervan. Dit in combinatie met de extreem hoge temperatuur van ongeveer dertig graden, haalde het speeltempo aanzienlijk omlaag en was niet in het voordeel van de Nederlandse ploeg. Ook de massaal toegestroomde supporters van Melbourne en omgeving konden de voetballers onvoldoende steun geven. De voetballers spelen nu nog twee wedstrijden verder voor de vijfde plaats in het toernooi en komen hierbij de eerstvolgende wedstrijd uit tegen voormalig wereldkampioen Itali�.Terug naar boven

10 Januari

NEDERLANDSE TENNISSERS DOOR NAAR HALVE FINALE BIJ DEAFLYMPICS 2005

De Nederlanders Eric en Martin Brugman zijn door naar de halve finale heren dubbelspel op de Deaflympics 2005 in Melbourne. Zij versloegen de Australi�rs Pell en Swann met 2-0 in sets.

De eerste set in deze kwartfinale werd gekenmerkt door uitstekend spel van de Nederlandse ploeg. Met name Martin Brugman overtrof zichzelf door volledig foutloos de eerste set door te komen maar ook broer Eric toonde sterk spel. In het begin van de wedstrijd leek Eric nog enigszins last te hebben van de verliespartij een dag eerder in het enkelspel tegen de Brit Wilcox. Maar na een aantal games kwam de tennisser beter in zijn ritme en kon een 6-2 overwinning worden genoteerd.

In de tweede set kwam ontstond er meer evenwicht tussen beide teams. Australi� kwam zelfs nog even op een 3-1 voorsprong. Ook in de daarop volgende game stonden de Australi�rs op een riante 40-0 positie maar mede door de mentale wil van de Nederlanders, wisten zij de achterstand in een 4-3 voorsprong om te zetten. De twee teams bleven de rest van de tweede set aan elkaar gewaagd en dus moest een tiebreak de beslissing brengen. Martin en Eric lieten hierin wederom goed spel zien en wonnen daarom met 7-5.

In de halve finale komen zij uit tegen de als eerste geplaatste Duitsers Kett en Krieg. Dit duo zijn oude bekenden van de Nederlanders want op de vorige editie van de Dealfympics in 2001 maakten zij nog een einde aan het toernooi voor Eric en Martin. De halve finale zal gespeeld worden op woensdag 10 januari vanaf 10.00 uur.


Terug naar boven

VIERDE PLAATS VOOR ANDRé VAN NIFTERIK BIJ DEAFLYMPICS 2005

De 46-jarige Andr� van Nifterik uit Arkel heeft op de Deaflympics 2005 een nieuw persoonlijk record weten te vestigen op het onderdeel '25 meter snelvuur pistool (Olympisch Snelvuur Pistool)' en belandde daarmee op een vierde plaats. Ondanks het feit dat Van Nifterik net buiten de medailles viel was hij zeer tevreden over het uiteindelijke resultaat.

Bij het onderdeel 25 meter snelvuur pistool moet de schutter op een afstand van 25 meter, op vijf verschillende schijven een zo hoog mogelijk puntenaantal schieten. Van de in het totaal zestig schoten moeten er vier maal vijf schoten in 8 seconden, vier maal vijf schoten in 6 seconden en tot slot vier maal vijf schoten in 4 seconden worden afgevuurd. De zestig schoten worden weer opgedeeld in twee series; twee maal vijf schoten in 4, 6 en 8 seconden.

Andr� schoot in zijn eerste serie 270 punten van de in het totaal maximaal 300 haalbare. Zijn tweede serie schoten ging iets minder goed. Hij kwam hierbij uit op 267 punten. Desalniettemin stond Van Nifterik op een gedeelde 3e plaats en dwong hij daarmee een plek in de finale af. Hierin schieten de deelnemers nog een extra serie van twee maal vijf schoten in 4 seconden. Van Nifterik scoorde 97,2 punten (in de finale wordt afgerond naar tienden) en daarmee kwam het totaal op 616,2. 'Ik ben dik tevreden met mijn persoonlijke record. Jammer dat ik net geen medaille heb weten te behalen maar het gemiddelde van de scores lag dan ook 40 punten hoger dan op de Deaflympics vier jaar geleden',aldus Van Nifterik.

De kans op medailles voor Van Nifterik is echter nog niet verkeken. Ook op het onderdeel '50 meter vij pistool' heeft de schutter nog medaillekansen. Dit onderdeel staat gepland voor aanstaande woensdag om 9.00 uur Australische tijd.


Terug naar boven

WEDEROM SPANNENDE MIDDAG VOOR BOWLERS

Het succesvolle duo van twee dagen geleden, Frank Braan en Martin Visser - ditmaal vergezeld van Joost Duivenvoorden - nam na de 1e serie met 3491 punten de tweede positie in op de ranglijst maar moest in spanning afwachten hoe de overige teams 's-middags presteerden. Itali� stond met 3556 punten bovenaan. De bowlers van Chinees Taipei bleken opnieuw tot veel in staat. Het eerste team nam al snel de koppositie van Itali� over en ook het eerste team van Zweden nestelde zich in de top 3. USA scoorde een gelijk aantal punten als Nederland maar had de hoogste individuele score (game van 246) in relatie tot de 244 bij Nederland. Ons trio werd derhalve vijfde. Het andere team, bestaande uit Jan de Boer, Pascal Moity en Gerard Priems behaalde 3242 punten, wat resulteerde in de 22ste plaats. Woendag komt het vijfmansteam in actie. Jan, Frank, Joost, Pascal en Martin hopen minimaal hetzelfde resultaat te bereiken als vier jaar geleden in Rome: zilver, maar liever nog de gouden plak!Terug naar boven

9 Januari

TAFELTENNISSER MARCEL VAN DER LANS RONDE VERDER OP DEAFLYMPICS 2005

De 22-jarige Marcel van der Lans uit Veghel is door naar de tweede ronde bij het onderdeel tafeltennis op de Deaflympic Summer Games 2005 te Melbourne, Australi�. Van der Lans werd tweede in de poule waarbij verder spelers uit respectievelijk Hongarije, Australi�, Korea en Chinees Taipei waren ingedeeld.

De eerste wedstrijd kwam Van der Lans uit tegen de Sandor Weicher uit Hongarije. Van der Lans kwam mede door een gebrek aan wedstrijdritme en door het hinderlijke gedrag van de Hongaarse speler, moeilijk in zijn spel. Gedurende de wedstrijd werd het spel van Van der Lans echter constanter en wist hij na een 1-1 tussenstand het duel uiteindelijk met een 3-1 overwinning af te sluiten.

De tweede wedstrijd werd kansloos verloren tegen Chih-Hsuan Wen uit Chinees Taipei. Wen had enkele dagen eerder bewezen het aanstormend talent te zijn van de Deaflympics 2005. De voor het toernooi ongeplaatste speler won samen met twee teamgenoten de driemans-landenfinale en liet hierbij een miniem aantal punten naast zich liggen. Ook van der Lans bleek helaas niet opgewassen tegen Wen en verloor de poulewedstrijd met 3-0.

Van de derde wedstrijd was vooraf bekend dat deze beslissend zou zijn voor Van der Lans. Bij een overwinning was plaatsing voor de tweede ronde zo goed als zeker, met de verwachting dat de laatste Australische tegenstander erg zwak zou zijn. De Koreaan Sung Hong bleek gelukkig minder talentvol dan verwacht. 'Ik heb in deze wedstrijd het uiterste gegeven en dit bleek meer dan voldoende', aldus een enthousiaste Van der Lans. Hong werd in de wedstrijd uiteindelijk met 3-0 verslagen.

Het winnen van de Australi�r Des Morris was hierna slechts nog een formaliteit en na een gemakkelijke 3-0 in het voordeel van de Veghelnaar was de tweede plaats in deze poule een feit. Onder de laatste 28 spelers die doorgaan naar de tweede ronde heeft Van der Lans de Duitser Baron als tegenstander geloot. Dit is een speler met een sterke forehand maar waartegen Van der Lans zeker re�le overwinningskansen heeft. De tweede ronde tegen Baron wordt aanstaande woensdag om 12.00 uur gespeeld volgens het 'best-of-7'- systeem.Terug naar boven

8 Januari

BOWLERS SLEPEN EERSTE GOUDEN PLAK BINNEN OP DEAFLYMPICS 2005

Martin Visser en Frank Braan hebben op de Deaflympic Summer Games 2005 de eerste Nederlandse gouden medaille binnengesleept op het onderdeel 'Heren Dubbel'. Martin kwam met een gemiddelde score van 224 per game op een totale score in zes games van 1342 punten. Frank scoorde 191 punten gemiddeld per game. Zijn totaal was 1145 punten.

Het duo Visser en Braan zette als ��n van de eersten een totaal neer van meer dan 2400 punten en kon daarna slechts afwachten hoe de andere teams zouden presteren. De leidende positie bleek relatief veilig tot op het moment dat het team van Chinees Taipei zou uitkomen. Vier jaar geleden op de Deaflympics in Rome bleek Chinees Taipei net te sterk waardoor het Nederlandse team op de tweede plaats eindigde. En ook nu spande het erom want aan het einde van de vierde game bleek de stand ongeveer gelijk te zijn. Twee games later kwam de verlossing: Nederland had twintig punten meer gescoord dan haar concurrent en daarmee was de eerste gouden medaille voor Nederland een feit.


Aan het eind van alle wedstrijden wordt per individu de totale score over 24 games geteld, ook de kans op de medailles. Vervolgens komen de zestien beste bowlers in actie bij de "Round-Robin". De Round Robin bestaat uit totaal 16 games. Deze wedstrijd duurt twee dagen.


Terug naar boven

NEDERLANDS VOETBALELFTAL IN KWARTFINALE DEAFLYMPICS

Na een spectaculaire overwinning tegen Japan van 9-0 is Nederland doorgedrongen tot de kwartfinales van de Deaflympic Summer Games 2005 in Melbourne, Australië. Rick Valkenburg kon bovendien een hattrick in de tweede helft op zijn naam bijschrijven in dit 'Olympisch' toernooi waaraan uitsluitend dove en slechthorende sporters meedoen. De wedstrijd werd bijgewoond door Hans Nieuwland, consul van het Nederland Consulaat in Melbourne.


Afgelopen maandag kwam het dovenelftal reeds uit tegen Rusland. In deze veelal gelijk opgaande wedstrijd met een licht sterker Nederland in de tweede helft, werd de eindstand bepaald op 2-2. Een paar dagen later speelde Rusland tegen Japan. Japan nam in deze wedstrijd binnen tien minuten de leiding met 2-0 waarbij Rusland vervolgens grote moeite had om de eindstand van deze wedstrijd nog op 2-2 te krijgen. Argentinië, de vierde ploeg uit de poule van Nederland, had zich op het laatste moment afgemeld en daarmee was een overwinning tegen Japan noodzakelijk geworden.

Op zaterdag 9 januari om 9.30 uur startte het Nederlands team vrijwel direct met sterk offensief spel waardoor er na 8 minuten al een voorsprong in de wedstrijd werd genomen toen Jack Castelijns de bal fraai vanaf rechts in de lange hoek wist te plaatsen. Hiermee drukte Nederland direct een duidelijke stempel op de wedstrijd, want in de rust stond Nederland na nog vier goals van respectievelijk Ado Peljto, Tony Tilgenkamp en nog tweemaal Castelijns, op een riante 5-0 voorsprong.

In de tweede helft gaf Nederland de Japanners meer ruimte om tot een aanvallend spel te komen maar omdat het dit team volledig aan offensieve kracht ontbrak, was het na 70 minuten toch weer Nederland in de persoon van wederom Jack Castelijns dat de 6-0 binnenschoot. Hierna begon Rick Valkenburg aan een hattrick waarmee hij de eindscore van de wedstrijd op 9-0 wist te brengen. Het is nu nog onduidelijk tegen wie het Nederlands elftal in de kwartfinale uit zal komen. Iran en Tsjechië zijn de grootste kanshebbers maar ook Duitsland behoort nog tot de mogelijkheden.

De volledige Nederlands voetbalploeg bestaat uit Jack Castelijns, Alex Demkes, Benjamin Demkes, Ad van Dongen, Herco Klein Brinke, Jermaine Klosteren, Bram Koopmans, Alistair van Kreel, David Olthof, Ado Peljto, Rolf van der Raadt, Jaap van der Snee, Mike van der Staal, Marc Stouten, Tjandé Syaranamual, Tony Tilgenkamp, Rick Valkenburg, Dave Vermeegen en aanvoerder Leon Vonk.Terug naar boven

7 Januari

PERSOONLIJK DEAFLYMPISCH RECORD VOOR STAPEL

Anita Stapel (Den Haag) is er helaas net niet in geslaagd zich voor de finale 10m luchtgeweer te kwalificeren. Ze kwam slechts twee punten tekort. Maar Anita heeft wel haar persoonlijk Deaflympisch record (Rome 2001) met 10 punten verbeterd. Schoot ze in Rome 563 punten, nu scoorde ze een totaal van 573 punten. Elke serie van 10 schoten leverde meer dan 95 punten op, de laatste zelfs 99. Een windvlaag vanwege een openstaande deur bracht een vuiltje in haar oog met als gevolg dat het kogeltje de roos of de ring voor 9 punten miste. De door Herman Prenger, bondscoach schieten, ingediende klacht werd niet in behandeling genomen. Stapel en coach Prenger zijn nochtans dik tevreden.

Het onderdeel 'luchtgeweer 10 meter' bestaat uit het afvuren van 60 schoten in maximaal 75 minuten. Vanaf een afstand van tien meter moet de schutter met het geweer een schijf van 10x10 meter weten te raken. De topschutters op dit toernooi raken echter alleen het middengedeelte, ofwel de ring voor 9 punten of de roos, die 10 punten oplevert. Deze roos heeft overigens een doorsnede van slechts een halve minimeter. Om half 6 liep de wekker af en begon ze met de voorbereiding op de wedstrijd. De vorige dag was ze vakkundig gekneed en gekraakt door de paramedici Gerard Leijten en Marian Robbesom nadat eerst haar wapens en vervolgens haar schietpak waren goedgekeurd. De Haagse schutter begon zonder al te veel zenuwen aan het duel. "Het heeft toch geen zin om je druk te maken", aldus de enige dame in de gehele Hollandse sportploeg. Tijdens de wedstrijd was er van het gezicht van Anita een opperste concentratie af te lezen. Ze werd niet afgeleid door de schoten om haar heen, want een van de regelementen op deze Deaflympics is dat er geen gehoorapparaten mogen worden gedragen. En juist dit is ook een van de redenen dat de Deaflympics bestaan, want zonder gehoorapparaat kampt de sporter met meer evenwichtsproblemen dan een niet-dove sporter, waardoor prestaties vaak iets lager uitkomen dan bij de horende schutters. Anita heeft echter deel uitgemaakt van het nationale team van de KNSA, de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie.

Hoewel Anita natuurlijk liever een medaille had gewonnen, kan ze toch leven met de negende plaats. "Het is heel jammer dat die windvlaag mij een wat minder hoge score opleverde zodat ik nipt de finale heb gemist waar ik extra punten kon verzamelen, maar dat zijn omstandigheden waar je als sporter geen invloed op kunt uitoefenen. Ik heb een zeer goed gevoel over mijn prestaties, vooral omdat ik het toernooi heb afgesloten met een serie die 99 punten opleverde en ik een nieuw persoonlijk Deaflympisch record heb geschoten." Op het podium kwamen twee Koreanen, resp. in het midden en op het zilveren blok (592 en 591 punten) en een Zwitser eindigde met 585 punten als derde. De 10m luchtgeweer is het enige onderdeel waarin Anita uitkwam voor het Nederlands Team.


Terug naar boven

ERIC BRUGMAN VERDER; BROER MARTIN UITGESCHAKELD

De als vierde geplaatste Eric Brugman heeft op eenvoudige wijze met 6-1 en 6-0 de derde ronde bereikt van het Deaflympisch tennistoernooi in Melbourne. Komende dinsdag komt hij weer in actie. Zijn twee jaar oudere broer Martin trof het niet tegen de Ier O'Donnell. Met tweemaal 6-0 zijn de singles voor hem afgelopen. Morgen is de 1e ronde van het dubbelspel.

Terug naar boven

6 Januari

MARTIN VISSER EN JOOST DUIVENVOORDEN BIJ TOP 8

De bowlers Martin Visser en Joost Duivenvoorden hebben hun eerste wedstrijddag op de Deaflympic Summer Games afgesloten met resp. de 6e en 7e plaats. De deelnemers aan de discipline �individueel� waren opgedeeld in drie groepen. Nadat 2/3 van de spelers in actie was geweest bleek de eindscore van Martin (1213 pinfall) een voorlopige tweede plaats en stond Joost met 1214 pinfall derde. De spanning steeg toen in de laatste groep een aantal sterkte bowlers bleken te zitten. Aan het eind van de wedstrijd werd de Hoofddorper toch nog door vier mannen gepasseerd en moest hij genoegen nemen met de 6e plaats. Joost Duivenvoorden (Noordwijkerhout) werd 7e. Frank Braan, Pascal Moity, Jan de Boer en Gerard Priems eindigden resp. als nummer 42, 69, 82 en 111. Woensdag komen ze weer in actie.


Terug naar boven

NET GEEN FINALEPLAATS VOOR ANDR� VAN NIFTERIK

Pistoolschutter Andr� van Nifterik uit Arkel behaalde met zijn 533 punten op het onderdeel 10 meter luchtpistool de negende plaats. Hij begon met spanning aan de wedstrijd omdat het onderdeel luchtpistool niet zijn sterkste onderdeel is, maar het is wel belangrijk dat hij aan deze wedstrijd meedoet ter voorbereiding op de twee andere disciplines (snelvuur en vrijpistool). Het liep zoals coach Herman Prenger en ook de schutter zelf verwachtten: het ging niet slecht, maar ook niet echt goed. Maandag 10 januari staat 25m snelvuur op het programma. Deze discipline ligt hem beter.Terug naar boven

4 Januari

NEDERLAND � RUSLAND IN EVENWICHT: 2-2

Hoewel de opening van de 20ste Deaflympic Summer Games nog plaats moet vinden, kwamen de voetballers vandaag al in actie. In groep A beet Nederland om 18.00 uur het spits af. Het op de Deaflympics debuterende Nederlands voetbalteam behaalde een mooi resultaat behaald door gelijk te spelen tegen Rusland.
Al in de 11e minuut kwam Oranje op voorsprong. Tony Tilgenkamp wist na een heftig duel met een Rus de bal te behouden en plaatste vanuit de linkerhoek een scherpe pass op Jermaine Klosteren die uit zijn ooghoeken Ado Peltjo aan zag komen. Peltjo haalde uit, de Russische keeper pakte de bal niet goed en het stond 1-0. Rusland slaagde er echter in nog voor de rust de stand op 1-2 te brengen.
Twintig minuten voor het eindsignaal miste Nederland met alleen de Russische keeper voor zich, de kans gelijk te komen. In de 83ste minuut was het wel raak. De goed gerichte hoekschop van Jaap van der Snee kwam bij aanvoerder Leon Vonk terecht die vervolgens demonstreerde dat hij ook als verdediger kan kan scoren.
Trainer Herman Westerterp is tevreden met de 2-2 maar er had meer in gezeten. Nederland speelde tegen Rusland niet zijn beste spel.

De tweede poulewedstrijd die was vastgesteld voor donderdag 6 januari tegen Argentini� gaat niet door. Het voetbalteam uit Argentini� heeft zich teruggetrokken. Nederland komt daardoor pas weer op zaterdag 8 januari in actie. Japan is de laatste tegenstander uit groep A.