Terug naar vorige pagina

ADO PELJTO HOOPT OP WK
De deelname van het Nederlands voetbalelftal voor doven aan Deaflympics in Australië staat op losse schroeven. UNA-spits Ado Peljto wil echter alles aan doen om toch naar het WK te kunnen.

Door NATASIA WEBER

Groot was de feestvreugde afgelopen weekend bij de voetballers van het Nederlands Dovenelftal. De ploeg plaatste zich overtuigend voor de Deaflympics (de Olympische Spelen voor doven) volgend jaar in Australië. Na de 4-0 thuiszege op Portugal, overklaste Nederland zaterdag in Porto het thuisland met 11-1. De dove UNA-spits Ado Peljto (21) had een groot aandeel in de kwalificatie. Hij was in de onderlinge confrontaties met Portugal tweemaal goed voor een hattrick.
Niets leek een mooi avontuur in Australië in de weg te staan, totdat Peljto en consorten op Schiphol arriveerden. "We hoorden van de voorzitter dat de organisatie met geldgebrek kampt", zegt Ado Peljto, die op éénjarige leeftijd na een ziekte slechthorend werd. "Het is nu nog onzeker of we in januari naar Australië kunnen. Ik hoop natuurlijk dat het doorgaat. Daar zullen we alles aan doen." De spelers van het Nederlands Dovenelftal gaan de komende maanden zelf proberen het benodigde geld bijeen te sprokkelen. Via het verkopen van sponsorpakketten hopen ze het financiële gat - dat is ontstaan door lagere overheidssubsidies - te dichten. Volgens de in Bosnië geboren Peljto zou Nederland hoge ogen kunnen gooien in Melbourne. "Met ons team maken we volgens mij wel kans op een medaille. Afgelopen jaar zijn er een paar talenten bijgekomen én we hebben een hele goede trainer. Ik heb er veel vertrouwen in. We trainen zo'n twee, drie keer per maand samen in Zeist en spelen af en toe oefenwedstrijden. Als deze groep nog een paar jaar bij elkaar blijft, worden we alleen maar sterker", denkt de Eindhovenaar die in elf interlands twaalf maal het doel wist te vinden.

UNA
Ado Peljto is de enige speler van het Nederlands dovenelftal die op hoofdklasseniveau voetbalt. Het merendeel van zijn teamgenoten komt uit voor derde- en vierdeklassers. De 21-jarige aanvaller is bezig aan zijn eerste seizoen bij UNA. Na een moeizame start heeft hij de laatste maanden zijn draai gevonden. "In het begin was het voor mij erg wennen. Voor mijn ploeggenoten trouwens ook denk ik. Maar ik ben door de spelers heel goed opgevangen. Ze geven in het veld veel aanwijzingen in gebarentaal. De communicatie verloopt steeds beter." Ook UNA-trainer Paul van der Palen speelt hierin een belangrijke rol. Hij probeert de centrumspits overal bij te betrekken. Peljto: "Bij de wedstrijdbespreking bijvoorbeeld legt de trainer eerst aan de groep uit wat de bedoeling is. Hierna vertelt hij het mij persoonlijk." De technisch begaafde voetballer speelde in het verleden in de jeugd van PSV en Eindhoven. Als hij niet doof was geweest had Ado het volgens zijn vader Mustafa zeker geschopt tot betaald voetbal. "Maar in Nederland is communicatie heel erg belangrijk. In andere landen is dat veel minder het geval, als je maar scoort." Toch hebben vader en zoon een profclub nog niet uit hun hoofd gezet. Mustafa Peljto: "Vorig jaar is Ado op proef geweest bij een club uit Sarajevo die op het hoogste niveau speelt. Ze zouden komende zomer contact opnemen, dus wie weet."

Vlag omhoog
Door zijn mindere gehoor moet Peljto in het veld altijd goed de scheids- en grensrechter in de gaten houden. Staan de leidsmannen met de vlag of de hand omhoog, dan weet hij hoe laat het is. Soms zorgt dit ook wel eens voor verwarring. Zoals die keer dat Ado Peljto met de A2 van PSV een wedstrijd speelde. Zijn vader: "Ado had iedereen uitgespeeld en hoefde de bal alleen nog maar binnen te tikken. Toen zag 'ie de grensrechter staan vlaggen en vervolgens pakte hij de bal in zijn handen op. Maar de scheidsrechter had helemaal niet gefloten voor buitenspel." Dergelijke 'incidenten' zullen Peljto jr niet meer overkomen. Mustafa Peljto: "Tegenwoordig neemt hij geen risico's meer. Voor de zekerheid schiet hij de bal altijd maar binnen."

Bron: Eindhovens dagblad (23-04-2023)

terug naar boven