Terug naar vorige pagina

Dove voetballers missen Deaflympics door geldgebrek

Door ARTHUR DE LEEUW

Trots op de geleverde prestatie stapten aanvoerder Leon Vonk (38) en zijn teamgenoten van het Nederlands Doven Voetbalelftal zondag nog uit het vliegtuig. Door Portugal twee keer met grote cijfers (4-0 en 11-1) te verslaan plaatste de Nederlandse ploeg zich rechtstreeks voor de Deaflympics, de Olympische spelen van Doven. Maar na de bloemen en felicitaties volgde deze week slecht nieuws. Er is geen geld om de voetballers in januari 2005 naar Melbourne in Australië te laten afreizen.

"Anderhalf jaar lang hebben we ons voorbereid en door hard werken zijn we zo ver gekomen. We hebben het dan ook echt verdiend om te gaan. Sterker nog: we hebben er recht op", zegt een geëmotioneerde aanvoerder Vonk. Chef de mission van de Olympische dovenploeg Marten Koning beaamt dat. "Het is een goede ploeg en er zijn zeker medaillekansen. We moeten dan ook alles op alles zetten om de jongens niet in de kou te laten staan."

Het zijn overigens niet alleen de voetballers die de Spelen aan zich voorbij moeten laten gaan. Zo hebben drie dove boogschutters zich geplaatst, maar waarschijnlijk kan er maar één afreizen naar Melbourne. De dovensport in Nederland staat er financieel slecht voor.

Volgens voorzitter van de projectgroep 'Melbourne 2005' Henk van Hardeveld, zelf ook doof, zijn daar verschillende redenen voor. "De economisch slechte tijden zijn ook niet aan ons voorbijgegaan", zegt hij. De Deaflympics zijn voor een groot deel afhankelijk van het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten en de NebasNsg, de sportorganisatie voor mensen met een beperking. Maar door bezuinigen van de overheid zijn de subsidies die deze fondsen ontvangen een stuk lager dan voorheen.

Daarnaast is Australië ver weg en dat betekent hogere vervoerskosten. De eigen bijdrage van de sporters is dan ook nog niet eerder zo hoog geweest. En omdat het Nederlands Olympisch Comité (NOC/NSF), in tegenstelling tot het Internationale Olympisch Comité (IOC), de Deaflympics niet erkent als een topsportevenement krijgen dove sporters die kosten niet vergoed.

"Blijkbaar ziet het NOC/NSF dove atleten niet als topsporters, maar daar vergist men zich in", zegt Van Hardeveld. "De kwalificatie-eisen zijn streng en een dove topsporter moet dan ook net als horende spelers keihard trainen om uitzending naar de Olympische Spelen af te dwingen."

Startschot
De eerste Deaflympics werden gehouden in 1924 in Parijs, en ontstond uit de behoefte van doven om op sportief gebied tegen gelijken te strijden. Horende sporters hebben een aantal voordelen ten opzichte van doven. Op een startschot en fluitsignaal wordt door doven niet gereageerd, en teamgenoten kunnen elkaar niets toeroepen. Om te communiceren moeten zij hun handen gebruiken en elkaar aan kijken. Daarnaast hebben veel doven vaak problemen met hun balansfuncties.

De Deaflympics in Australië zijn de 20e editie van het evenement en er zullen naar verwachting 3500 dove sporters uit 90 landen voor de medailles gaan strijden. "En het zou toch te gek voor woorden zijn als ons voetbalteam daar niet bij is", benadrukt Van Hardeveld nog maar eens, "voetbal is nota bene de nummer 1-sport van ons land."

Bron: Telegraaf (21-04-2023)

terug naar boven