Terug naar vorige pagina

Nederlandse deelname in Australië loopt gevaar door geldgebrek
Sassenheims voetbaltalent mag meespelen tijdens Deaflympics

Sassenheim - Het begint meestal als ze zo’n 5 jaar oud zijn: jongetjes die zeuren om op voetballen te mogen. Als ze eenmaal op voetballen zitten, dromen bijna al die jongetjes van voetballen bij Ajax en van misschien uitkomen voor het Nederlands elftal. Voor de meeste jongens blijft het bij dromen. Voor de 16-jarige Mike van der Staal uit Sassenheim is het echt. Hij zít in het Nederlands elftal; het Nederlands Dovenelftal, dat als alles in orde komt, in januari 2005 om medailles gaat vechten op de Deaflympics, de Olympische Spelen van Doven. Hiervoor worden wel 3500 deelnemers uit 80 landen verwacht.

Door GERTRUDE KRIJGSMAN

Het Nederlands Dovenelftal heeft zich op 17 april door een spectaculaire overwinning van 11-1 op Portugal verzekerd van deelname aan de Deaflympics. Geldgebrek dreigt nu roet in het eten te gooien. Door bezuinigingen en ingetrokken subsidies is er een tekort van € 68.000 ontstaan. Als dat geld niet wordt gevonden moet het voetbalelftal, inclusief Mike van der Staal, thuisblijven.
Net als alle andere jongens van zijn leeftijd wilde Mike als 5-jarige op voetballen. “Ter Leede organiseerde een voetbalvakantieweek en daar mocht ik naar toe”, vertelt hij. De ochtend van de derde dag vond Mike het even mooi geweest, maar ’s middags ging het kriebelen en kon z’n moeder hem weer naar voetballen brengen. Sindsdien is voetbal een belangrijk deel van zijn leven.
Bij Ter Leede gaat het, ondanks zijn beperking, heel erg goed. Hij speelt nu in de B1 en heeft in het verleden al de nodige prijzen gewonnen. Zo was hij bijvoorbeeld topscorer van de D1 in 2001.
Toen er op zijn school een brief kwam van het Nederlands Dovenelftal waarin stond dat ze op zoek waren naar nieuw talent, heeft Mike zich meteen opgegeven. “Dat was een hele spannende periode. Steeds vielen er spelers af, maar gelukkig mocht ik blijven.” Na een periode van hard trainen en werken aan een nieuw elftal kwam Mikes eerste oefeninterland.
“We speelden tegen Engeland en ik stond in de basis. Het is een droom die uitkomt als je in een oranje shirt met “Nederland” erop mag spelen”. Maar net als iedere andere voetbalploeg wil ook het Nederlands Dovenelftal aan een echt toernooi deelnemen. En wat is daar beter geschikt voor dan de Deaflympics.
Om dat te bereiken moest Nederland zich wel eerst kwalificeren. De tegenstander was Portugal, de inzet alles of niets. De winnaar kon door naar de Deaflympics. Gedreven hebben ze gespeeld, ‘onze’ jongens, en ze wonnen. “Oranje gaat naar de Deaflympics, volgend jaar in Australië. Daar kunnen ze wel eens heel ver komen”, zo reageerde het enthousiaste thuisfront toen de voetballers op Schiphol landden.

Domper op de feestvreugde
De blijdschap duurde alleen niet lang want na de zoenen en de bloemen op Schiphol was er nog even een zakelijke mededeling: het is allemaal heel erg spijtig, maar door de bezuinigingen is er veel minder geld beschikbaar. Er moet nog € 68.000 bij elkaar worden gesprokkeld. Komt dat geld er niet, dan gaat misschien de hele Nederlandse delegatie niet naar Australië. Maar voor het voetbalelftal ziet het er in ieder geval heel somber uit.
Mike: “Ik wist niet wat me overkwam. Het ene moment waren we allemaal nog zo blij, en toen ineens dit. Ik kan het niet geloven. We hebben allemaal zo hard gewerkt, veel getraind, echt máándenlang bezig geweest. En dan weet je dat je je moet kwalificeren, en dat hebben we ook gedaan! We hebben het recht verworven om naar de Deaflympics te gaan en nu kan het waarschijnlijk niet vanwege geldgebrek. Het is doodzonde, en ergens ook niet eerlijk. Met het horende Oranje zou zoiets nooit gebeurd zijn!”

Erkend
De Deaflympics worden sinds 2001 officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité. Bovendien zijn ze, na de Olympische Spelen, het oudste internationale sportevenement en werd al in 1924 voor het eerst gehouden. Het zal ook voor het eerst in de geschiedenis van de spelen zijn als niet alle gekwalificeerde deelnemers kunnen gaan.
Gelukkig is het nog geen 2005 en hebben de spelers nog een klein beetje tijd. Zoals het er nu naar uit ziet moet iedere speler eind juni € 1000 voor het vliegtuigticket bij elkaar zien te krijgen. Maar ja, dat is bij elkaar nog altijd wel € 21.000. Je kunt nu eenmaal niet een half elftal sturen en een bondscoach en reser-vespelers moeten toch ook wel mee.
“We moeten op de één of andere manier aan sponsors zien te komen. Ik heb wel een baantje bij de Digros, maar daar red ik het niet mee. Ik hoop dat er mensen zijn die ons willen steunen.” Behalve met Mike is de Bollenstreek met 3 andere spelers en een assistent-coach sterk vertegenwoordigd. Dat is iets waar we met z’n allen toch ook trots op mogen zijn.
Toekomstige sponsors kunnen de Nederlandse Voetbalploeg Deaflympics 2005 steunen. Ook kan met de Projectgroep Sponsoring van het NebasNsg gekeken worden op welke manieren sponsoring commercieel aantrekkelijk kan zijn. Meer informatie via Projectgroep Melbourne 2005, tel. 020-4632005.

Bron: Weekendkrant bollenstreek(15-05-2023)

terug naar boven