DOVE TOPSPORTERS BEREIDEN ZICH VOOR

PRE-DEAF WORLD GAMES IN AMSTERDAM

KNDSB

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 april 2023 zullen in Amsterdam naar verwachting circa 300 dove en ernstig slechthorende topsporters uit binnen en buitenland deelnemen aan de Pre-Deaf World Games. Onder de deelnemers aan het Amsterdamse topsportfestijn bevinden zich talrijke medaillekandidaten voor de 19e editie van de Deaf World Games, van 22 juli t/m 1 augustus aanstaande in Rome. In Rome worden circa 4.500 sporters verwacht uit 80 deelnemende landen.
De Deaf World Games heeft voor de dove topsporters dezelfde unieke uitstraling als de Olympische Spelen voor valide topsporters en de Paralympics voor topsporters met een lichamelijke beperking. De Nederlandse dovensportploeg behoort al jaren tot de top van de wereld. In 1997 eindigde Nederland van de 67 deelnemende landen met een oogst van 4 gouden, 6 zilveren en 6 bronzen medailles op de 11e plaats in het landenklassement.
De Pre-Deaf World Games op 6 en 7 april is voor de dove topsporters een unieke gelegenheid om zich nog een keer te kunnen meten met sterke, gelijkwaardige dove tegenstanders. En voor de sportliefhebbers een prachtige kans om onze 'sportambassadeurs' in eigen land in actie te zien!

De sporters en officials uit Belgi�, Duitsland, Engeland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Litouwen, Oekra�ne, Portugal en Rusland krijgen op vrijdagavond 6 april door de gemeente Amsterdam een offici�le receptie aangeboden. De heer Geert Dales, wethouder Sportzaken, zal hen van 19.30-20.30 uur in het stadhuis ontvangen. Vervolgens wordt een rondvaart door de verlichte Amsterdamse grachten gemaakt.

Tijdens de opening van de Pre-Deaf Worlds door wethouder Dales op zaterdagochtend 09.30 uur in Sporthal de Pijp vindt trouwens nog een belangrijke gebeurtenis plaats, nl. de Kick Off voor de Deaf World Games in Rome. Tevens wordt even stilgestaan bij het feit dat de georganiseerde dovensport in Nederland in april 2001 vijfenzeventig jaar bestaat. De dovensport kent hiermee een langere historie dan de sport voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap.

Het is voor het eerst dat er in Nederland een sportevenement met louter nationale equipes voor auditief gehandicapte topsporters wordt georganiseerd. Zonder de financi�le bijdrage en de ondersteuning van de gemeente Amsterdam was het niet gelukt een sporthappening van dit kaliber en deze omvang te realiseren.

Voor meer informatie:
* Yolande van der Wal (Chef de Mission) 06 -295 161 94
* Mieneke van der Jagt (Pers, promotie en communicatie) [email protected]

 

Index