Pre-World Games voor
doven in Amsterdam

De tolken gebarentaal geven op een groot scherm aan:'de Nederlandse equipe betreedt het stadion'.

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 april 2023 zullen in Amsterdam naar verwachting zo'n 130 dove en ernstig slechthorende topsporters uit binnen en buitenland deelnemen aan de Pre-Deaf World Games. Deze Pre-World is een laatste sportontmoeting voordat zij elkaars krachten kunnen meten tijdens de 19e Wereldspelen voor doven in Rome.
Dit vierjaarlijkse topsportevenement (22 juli t/m 1 augustus) zal met meer dan 70 participerende landen en 2500 atleten groter zijn dan ooit. Amsterdam biedt op 6 en 7 april een unieke gelegenheid om kennis te maken met de beste nationale en Europese dove sporters.

"Werelspelen, Deaf World Summer/Winter Games? Nog nooit op tv gezien, nog nooit van gehoord!"
is een veel geslaakte opmerking binnen de horende (sport)wereld. Toch kennen de Wereldspelen een veel langere historie dan bijvoorbeeld de Paralympics. Parijs had in 1924 de primeur en vierjaar later streek men neer in Amsterdam. In het beroemde monumentale Olympisch Stadion behaalde Nederland bronzen medailles op de 800 m en de combinatie 800 m + 400 m + 200 m + 100 m. Aan dez wereldspelen in 1928 deden tien landen mee en er kwamen 210 sporters in actie waaronder 30 Nederlanders.

Zestig Topsporters
Chef de Mission Yolande van der Wal uit Amstelveen verwacht dat de Nederlandse équipe voor Rome uit circa 60 topsporters zal bestaan.
Op dit moment is het kwalificatietraject nog in volle gang. Marathon en 10 km-loper M'hamed el Aiche (Amsterdam. lid van atletiekvereniging Phanos). Jan de Boer (Amstelveen, bowlingvereniging Amsterdam) en de volleyballers Joris Verhoeff en Tom Uittenbogert (beiden uit Amsterdam en resp. spelend bij Armixtos en VC Spaarndam) hopen dat zij vanaf 1 maart tot het selectie gezelschap behoren

Bron: Amsterdam Topsport Krant (februari/maart 2001, pag.7)

dat zich heeft geplaatst voor de Deaf World ssSummer Games 2001.

Geen onderscheid
Binnen de dovensport is er geen onderscheid in categorieën bij verschillende taken van sport zoals bij de Paralympics. De dove sporters bestrijden elkaar volgens de reglementen zoals die ook gehanteerd worden bij de horende sportbonden. Techniek en tactiek verschillen ook nauwelijks. De aanpassingen zijn vooral gericht op de wijze waarop de communicatie plaatsvindt. Zo horen dove sporters het fluitsignaal niet en kunnen teamsporters tijdens wedstrijden elkaar geen aanwijzigen toeschreeuwen.
Auditief gehandicapte sporters moeten net als horende sporters aan strenge limieten voldoen.
Onder de deelnemers aan het Amsterdamse topsporterfestijn bevinden zich talrijke medaillekandidaten voor Rome. Ze komen uit België, Duitsland, England, Estland, Frankrijk, Honarije, Litouwen, Noorwegen, Oekraïne, Portugal en Rusland. Ook de Nederlandse dovensportploeg behoort al jaren tot de top van de wereld. In 1997 eindigde Nederland met een oogst van 4 gouden, 6 zilveren en 6 bronzenmedailles op de elfde plaats in het landenklassement.

Index