Nederlandse dovensporters vol vertrouwen naar Rome

 

Muisstil is het, in sporthal De Pijp in Amsterdam. En tegelijkertijd is het ook een drukte van belang


In de hoofdstad waren vrijdag en zaterdag namelijk driehonderd dove en ernstig slechthorende sporters uit elf landen actief in de Pre-Deaf World Games. Dit als voorbereiding op de in juli te houden Wereldspelen in Rome. Nooit eerder kwamen zoveel dove topsporters in Nederland bijeen.
   Voor een horende is het een vreemde gewaarwording om wedstrijden in stilte te aanschouwen. Zowel op de tribunes als op de velden wordt er gecommuniceerd door middel van gebaren. Zo wordt er tijdens het door Nederland gewonnen gemengd badmintonduel tegen Litouwen geen enkel geluid gemaakt. Ook de scheidsrechter is doof.
   Er is wel kabaal bij het Nederlands dames zaalvoetbalteam. Maar dat speelt dan ook een interland tegen Duitsland en wint met behoorlijk goed voetbal (7-5). De handicap van deze sporters wordt duidelijk als de scheidsrechter al wapperend met zijn rode vlag de 5-3 voor Nederland heeft goedgekeurd.
   Twee Duitse verdedigsters staan nog druk tegen elkaar te gebaren als hun collega's al hebben afgetrapt. Zij hebben dat niet in de gaten, waardoor de bal buiten de lijnen rolt.
   "Het zijn geweldige dagen geweest", zegt Yolande van der Wal. Als Chef de Mission van de Nederlandse ploeg die in Rome gaat strijden tegen ruim 4000 sporters uit de hele wereld, trok zij in Amsterdam langs tennisbanen, zwembad, schietbaan en bowlingcentrum.
   "Er is veel door Nederland gewonnen en bij verlies waren de verschillen altijd klein. We kunnen met een tevreden gevoel naar Rome." De Hollandse dovensportploeg hoopt de zestien medailles van de Wereldspelen in 1997 minimaal te evenaren.
   

Bron: Metro, 9 april 2023 (Erik Jonk)

Index