Algemeen

 

RESULTATEN PRE-GAMES

Lawntennis en schieten gingen vrijdag al van start. Beide sporttakken kennen een lang programma. Maar liefst 17 tenniswedstrijden werden er gespeeld. Ook de reserves mochten de baan op. Het waren spannende partijen, ondanks de kou, regen en wind. De winst ging echter naar Groot Brittanni�: 9-8.

Bij het sportschieten won Nederland vrijdag het onderdeel vrij pistool met grote overmacht (40 punten verschil). Duitsland was met luchtgeweer nipt de betere ploeg; het scheelde slechts 3 punten. Zaterdag ging de winst ging naar de gasten, 35 punten tegenover 10 punten. Individueel eindigden Frederike Bouwman en Anita Stapel met luchtgeweer resp. als derde en vierde. Pistoolschutter Peter Oegema was op dat onderdeel met een 3e plaats de beste Nederlander.

Rudo Rijken zorgde voor de punten bij het badminton. Hij won zijn single en samen met Yoeri van Niel het herendubbel. Litouwen won de ontmoeting met 3-2.

De bowlers hadden Zweden uitgenodigd maar dat land trok zich terug vanwege de vele blessures. Hun tegenstander was nu een horend team. Dat bleek als totaal net iets sterker te zijn, maar individueel overtroffen Jan de Boer/Pascal Moity hun horende concurrenten.

Bij schaken werd het 4-0 voor Duitsland

Belgi� werd bij tafeltennis met 6-4 verslagen. De Rome-gangers Lesley Wielingen en Fred van Herp wonnen de meeste wedstrijden.

Het spannendste van alle wedstrijden was de volleybalklassieker Nederland-Duitsland. Zowel bij de dames als bij de heren. Vreugde bij de dames vanwege de overwinning (3-1: 25-22; 25-21; 14-25; 25-23), maar tevens tranen, want ze gaan niet naar Rome; het team heeft te weinig speelsters. Een aantal speelsters waaronder Geppie Wessels namen afscheid. Meer dan twintig jaar was Geppie de aanvallende spil van het nationale team. Graag had ze haar jarenlange volleybalcarri�re afgesloten op de Wereldspelen! De heren maakten er een vijf-setter van: 26-24; 22-25; 25-23; 19-25 en 13-15 in de laatste set!

In het nieuwe Sloterparkbad was het nationale waterpoloteam tweemaal te sterk voor de heersende Europees kampioen en ook gouddelvers op de WS 1997: (5-4 en 10-6).

Voetbal: Wereldkampioen Frankrijk scoorde in de stromende regen twee keer; ook in de zaal ging het duel verloren: Belgi� was met 5-4 te sterk. De dames namen in Sporthal de Pijp vervolgens echter revanche op onze zuiderburen: ze wonnen met 7-5 (als eerbetoon aan 75 jaar georganiseerde dovensport in Nederland?!).

Bij het zwemmen tenslotte eindigde het Nederlands team als derde. Oekra�ne en Estland gingen de onze dames voor. Individueel werden wel een aantal eerste plaatsen binnengehaald: 200m wisselslag: 1e Ilse van den Berg; 4e Monica Versluis; 100m rugslag: 3e Ilona Koller; 100m schoolslag: 1e Monica Versluis; 100m vlinderslag: 1e Ilse van den Berg; 3e Monica Versluis; 100m vrije slag: 2e Ilona Koller; 3e Ilse van den Berg.

Index