Badminton

 

Verrassend verlies van Nederland tegen Litouwen

Op zaterdag 7 april trad het Nederlandse badmintonteam aan tegen Litouwen. Nederland verloor deze wedstrijd verassend met 2-3. Verrassend omdat nooit eerder van Litouwen was verloren. De Nederlandse ploeg bestond uit Rudo Rijken, Yoeri van Niel en Chantal van Rheenen, allen gekwalificeerd voor de Wereldspelen in Rome en werd aangevuld met Elles Michels, inmiddels gestopt, maar zilveren medaillewinnaar in het gemengd dubbelspel met de huidige teamleider Leon Vis op de wereldspelen in 1997 in Kopenhagen.
Chantal beet het spits af tegen niemand minder dan de huidige Europese kampioene Kristina Dovydaityte. In 1998 in Haarlem was Chantal de enige dame die van haar een set wist te winnen, nu verloor ze in 2 strait sets met 1-11 en 2-11. Rudo kon de stand gelijk trekken en deed dit, echter na een zwaarbevochten overwinning op Tomas Dovydaitis, die in vergelijking met 4 jaar geleden flink progressie heeft gemaakt. Uitslag 17-15, 15-13.
Na deze gelijke stand verloor het Nederlandse damesdubbel Chantal en Ellis met 14-17 en 7-15 van Kristina en Joana Novik. Hier was op een beter resultaat gehoopt, maar de niet ingespeelde Nederlandse dames wisten zich geen raad met de mixopstelling van de tegenstanders. Zoals verwacht won Nederland het herendubbel. Rudo en Yoeri wonnen vrij eenvoudig van Tomas en Julius Barisevic met 15-12 en 15-5. Hierdoor kwam de stand op 2-2 en moest de gemengd dubbel de beslissingm brengen. Het nieuwe Nederlandse koppel voor Rome, Rudo en Chantal, nam het op tegen de twee sterkste troeven van Litouwen, Kristina en Tomas. Het werd een duidelijke overwinning voor de Litouwers: 3-15 en 7-15 zodat de eindstand werd bepaald op 2-3. Voor de Nederlanders een duidelijk signaal dat de kleine badmintonlanden eraan komen en dat er nog hard getraind moet worden om in Rome ver te komen. Met dank aan Ellis, die met ��n training al weer een behoorlijk nivo behaalde en dit illustreerde door een (officieus gespeelde) 2e gemengd dubbel met Yoeri te winnen van Julius en Joana.

 
Nederland - Litouwen 2 - 3
 
Women Single
Chantal v. Rheenen - Kristina Dovydaitis 1 - 11 , 2 - 11
 
Men Single
Rudo Rijken - Tomas Dovydaitis 17 - 15 , 15 - 13
 
Woman Double
Chantal v. Rheenen/Elles Michels - Kristina Dovydaitis/Joana Novik 14 - 17 , 7 - 15
 
Men Double
Rudo Rijken/Yoeri van Niel - Tomas Dovydaitis/ Julius Barisevicus 15 - 12 , 15 - 13
 
Mixed Double
Rudo Rijken/Chantal v. Rheenen - Tomas Dovydaitis/ Kristina Dovydaitis 1 - 15 , 7 - 15
 
De daarna officieus gespeelde wedstrijd tussen Elles Michels/Yoeri van Niel - Joana Novic/Julius Barisevic is door het Nederlandse duo gewonnen

Index