Pre-Deaf World Games, 7 april 2023

Het 75 jarig bestaan van KNDSB werd op zaterdag 7 april j.l. gevierd met het officieel internationaal topsportfestijn in Amsterdam. De benaming "Pre-Deaf World Games" duidt aan dat de diverse sporttakken op deze gelegenheid voorbereidingen voor Deaf World Games in Rome (Italië) kunnen treffen. Aangezien het schaaksport geen affiniteit hebt op deze Spelen, heeft de KNDSB, gezien het karakter van dit bijzondere jubileum, toch besloten het schaakinterland tussen Nederland en Duitslang B (4-tal) te doen verwezenlijken. Aanvankelijk zou dit interland door de landelijke spoorstaking in de mist gaan, maar de Duitsers wisten toch gebruik te maken van de beperkte spoorlijnen via Bad Bentheim, Münster en Duisberg. Aansluitend konden van 3 uren kwamen de doodvermoeide Duitsers (het gezelschap bestond niet alleen uit schakers, maar ook zwemmers en volleyballers) aan in het goed uitgeruste Hotel A4 Schiphol. Dankzij de volle medewerking van het hotelpersoneel konden zij tegen 10 uur s' avonds dineren.

Het denksportlokaal van het sporthal "de Pijp" in Amsterdam-Oud Zuid vormde op 7 april als het decor van het schaakinterland

 
Nederland - Duitsland 0 - 4
 
Naar - Müller 0 - 1
De Heer - Hoyer 0 - 1
Schenk - Jähnke 0 - 1
van der Plas - Krabbe 0 - 1
 
Aangezien deze Duitsers ove rmeer ervaring (ze hebben toch hogere ELO-ratingnen) hebben, is deze uitslag wel verwacht. Maar de Heer heeft verzuimd zijn koning of een andere toren op een andere plek te brengen. Olaf Hoyer kreeg vleugels en maakte snel klaar af, wel tot grote verbijstering van de Heer. De algemene constatering van dit match is dat de partijen langdurig waren. Deze stemt de schaakafdeling in tot volle tevredenheid.

Later op deze dag was er een diner-dansant in het partijrestaurant Avifauna te Alphen a.d.Rijn, waarbij zowat 350-400 personen uit Nederland en Europese landen zich hebben geamuseerd.

Op zondagmorgen 8 april keerden de Duitsers per trein vanaf Schiphol CS huiswaarts (gelukkig voor ons, want de Duitse schakers waren al onderweg naar hun Heimat!

Onze dank voor de welgeslagen dag gaat uit aan de organisatiecommissie (Jan de Jong en hun helpers), Arie Langendoen (wedstrijdleider) en de Nederlandse spelers.

Index