Waterpolo

 

Successen Waterpoloteam tegen Hongarije tijdens Pre Deaf World Games

Op 6 en 7 april wist het Nederlandse waterpoloteam in het nieuwe Sloterparkbad in Amsterdam tijdens de Pre Deaf World Games de interlands tegen Hongarije, de regerende olympische kampioen winnend af te sluiten. Nederland heeft haar reputatie als angstgegner van Hongarije weer waar gemaakt. Zowel vrijdag 5-4 als zaterdag 10-6 gingen de Magyaren een kopje onder. Thans wordt onder leiding van bondscoach Leo Pouwels getraind en geoefend met het doel om op de komende Wereldspelen in de medailles te vallen. Het is lang geleden (zilver in 1961) dat de Europese kampioen van 1994 op de Wereldspelen medailles hebben gehaald Het past in de voorbereiding om voor het genoemde Pre Deaf World Games een sterke tegenstander uit te nodigen. De Hongaren, een van de favorieten voor de titel tijdens de wereldspelen hebben dat geweten.

Eerste duel
Door de treinstaking overvolle autowegen kwamen de gasten gelukkig op tijd aan. Hongarije speelt graag zone verdediging en de aanval wordt meestal via een breakout van hun snelste speler Cziklya gespeeld of indien dat niet lukt via midvoor spel een man meer situatie proberen te cre�ren. De Nederlandse ploeg heeft in de voorafgaande weken het antwoord op deze taktiek getraind. In de eerste periode was een gelijk opgaande wedstrijd, waarin de doelpunten over en weer vielen. (3-2) Voor Nederland scoorde Arjen Hoogerwerf (Vlaardingen) 2x en Nando Petersen (Purmerend). In de daarop volgende perioden had Hongarije moeite met de door Nederland uitgevoerde zone spel. Er volgden vele uitsluitingen aan beide zijden. Geen van de landen wisten deze numerieke meerderheid tot doelpunten om te toveren. Pas in de laatste minuut van de derde periode wist Hoogerwerf de man meer situatie te benutten. (4-2). In de vierde periode scoorde Tony Naarden (Barendrecht) naar een veilige 5-2 voorsprong., In de laatste fase wist Hongarije 2x tegen te scoren via Szilvasi en Czilklya. Nederland kwam in die fase niet echt in de verdrukking.

Tweede duel
Volgende dag was het Hongarije die het openingsdoelpunt scoorde. Waarna Eddy Gouwswaard (Loosdrecht) uit numerieke meerderheid Oranje op gelijke hoogte bracht. Steeds nam Hongarije een voorsprong waarop Nederland iedere keer via Petersen 2x en de teruggekeerde Juul Wessels (Hensbroek) op gelijke hoogte kwam. Halverwege de wedstrijd was het 4-4 waarna in de derde periode Petersen via een half schot half boogbal de keeper het nakijken gaf en Nederland voor het eerst op voorsprong kwam. Naarden en Martin van Oosten (Groningen) brachten het geleerde van afgelopen weken, het aanvallen op zone verdediging, perfect tot uitvoer door schoten uit tweede lijn vanuit een vrij gemaakte positie (7-4). Hongaren kwamen via 2 doelpunten terug in de wedstrijd. Door betere conditie van Nederland zorgde Naarden, Hoogerwerf en Gouwswaard voor de einduitslag 10-6.

Conclusie van deze wedstrijden is dat Nederland de opgaande lijn van de laatste jaren voortzet. Getuige ook de 2 overwinningen op de favoriet voor de Wereldspelen. Sedert 1997 had Nederland niet meer gewonnen van Hongarije. Vooral het aanvallende spel op een zone spelende tegenstander is zichtbaar verbeterd. In de verdediging eveneens zone spelen met een actieve blok levert de tegenstander problemen op. Het is zaak dit verder uit te bouwen voor de a.s. Wereldspelen. Hongarije speelde in vergelijking tot Berlijn (najaar 2000) zwak. Keeper speelde beduidend minder en ook de overtal situaties werden nu minder overtuigend afgerond. Ook conditioneel vielen ze tegen. Daar zullen ze in de komende maanden ongetwijfeld hard aan werken. Conditioneel was Nederland beter dan de tegenstanders. In de komende periode gaat het Nederlandese Doven Waterpolo Team veel oefenwedstrijden spelen bij diverse clubs, te weten Neptunia Sneek, Orca Leeuwarden, WZK uit Wassenaar, ZPB uit Barendrecht, Stolwijk vlakbij Gouda, Hattem, Sassenheim, Watervlo Vleuten, ZVS Zoetermeer, ZV Vlaardingen, WZ&PC; Purmerend, VZC uit Veenendaal en LZ1886 uit Leiden. Ook wordt er veelvoudig getraind op conditie en spelpatronen. Het programma tijdens de Wereldspelen in Itali� is bekend. De tegenstanders zijn via een loting op 10 maart in Rome bekend gemaakt. Dat zijn: Iran, Duitsland, Hongarije, USA en Itali�. In die volgorde speelt Oranje een halve competitie (23 juli t/m 27 juli), gevolgd door kruisfinale (29 juli) en daarna finale (30 juli).

Voor opmerkingen, vragen en informatie inwinning e-mail adres: [email protected].

 

Index