HOME CENTRAAL DISTRICT DOVENSPORT KNDSB SPORTAGENDA DOWNLOADS

      SQUASH-MENU  

   De verslagen/belevenissen van Ibrahim en Tonnie  
In Melbourne (Australie) wordt derde internationaal open squash toernooi georganiseerd door Australian Deaf Squash Association (bij Deaf Sports Australia).

Het squashtoernooi vindt plaats in MSAC
(Melbourne Sports and Aquatics Centre in Albert Park).

Maandag 10 oktober 2005

Tonnie is om 11.30 uur opgehaald en weggebracht naar het vliegveld van Melbourne. Hij zal op dinsdag 11 oktober in de ochtend aankomen vanuit Hong Kong met vluchtnummer CX273.

Ibrahim is opgehaald en samen met anderen (vertegenwoordiger uit elk land) en weggebracht bij John Lovett vergaderkamer bij Vicdeaf voor de eerste vergadering van World Deaf Squash Association. Het doel is om de organisatie proffesioneler te maken en uit te breiden van aantal deelnemende landen. Het plan is besproken en wordt nauwere samenwerking gezocht met Deaflympics. De vergadering is begonnen om 10.00 uur en geindigd om 14.00 uur. De laatste foto's zijn genomen. En is bekend dat de vierde wereldkampioenschappen in 2007 georganiseerd zal worden door Zuid Afrika voor 99%!

Dan moet elk land een team afleveren met 3 mannen en 2 vrouwen.

De volgende dag zal Ibrahim om 11.30 uur opgehaald worden voor zijn vlucht naar Amsterdam. Hij zal op woensdag 12 oktober in de ochtend aankomen vanuit Hong Kong met vluchtnummer CX273.
Interesse en belangstelling in squashen? Kom kijken op zaterdag 26 november 2022 bij Dekker Warmond in Warmond en kijk in deze site voor meer informatie.

Zondag 9 oktober 2005

Eerst heeft Ibrahim de laatste partij gespeeld tegen Jarrad Nicholas. Hij is de leerling van de voormalige nummer 1 van de wereld: Peter Walters uit Australie. Wie de partij wint word de 19e van de wereld. De eerste set is niet goed begonnen met 9-4 verlies voor Ibrahim. Veel drops gingen onder. De tweede set werd nog meer uitgeperst en toch nog verloren met 9-7. In de derde set is nu de tol betaald van de extra inzet bij de tweede set en verloren met 9-4. Dus met 3-0 verloren (9-4, 9-7 en 9-3).

Na half uur heeft daarna Tonnie de laatste partij gespeeld tegen Gerald Westwood uit Engeland. De inzet is de nummer 7 van de hele wereld. Gerald Westwood is een lange humoristische kerel van 1.95. Die zien wij niet vaak in de squashwereld en is de tactiek vooraf besproken. Dus heel veel lage ballen. De tactiek heeft goed gewerkt in de winst van de partij met 9-3, 9-2, 9-3.

Tonnie had een puike wedstrijd gespeeld en een van de beste wedstrijd gespeeld. Mattijn kwam toevallig voor die partij langs. Hij is vrijwilliger voor de Nederlandse ploeg Deaflympics in Melbourne. Van Jan Bloemkolk ontvingen wij de dvd met videoverslag en hebben wij deze overgehandigd aan Mattijn. Leuk gesproken met student-sportmanagement in Melbourne. Hij hoopt na 1 jaar af te studeren.

De finale ging tussen Philip Thomas uit Engeland, de favoriet, en Peter Walters uit Australie, de underdog. Beiden hebben al een wedstrijd gespeeld en Philip liet geen spaan heel van Peter met 9-0, 9-1 en 9-0. Peter is dus vooraf gewaarschuwd van de verwoestende slagen van Philip die hun ballen keihard sla en diep in de hoeken de ballen plaatst.

Het was een zeer spannende en boeiende wedstrijd. Uiteindelijk is Philip de nieuwe wereldkampioen van 2005 met 9-7, 10-8, 9-6. Philip heeft debuut gemaakt en is meteen de nieuwe wereldkampioen. De eerste 2001 was Peter Walters uit Australie, de tweede was 2003 met Ben Bruggy uit Australie, en nu 2005 Philip Thomas uit Engeland.

Stand:
1. Philip Thomas (Engeland)
2. Peter Walters (Australie)
3. Ben Bruggy (Australie)
4. David Thompson (Schotland)
5. Anthony Stanford (Australie)
6. Dominic Everett (Engeland)
7. Tonnie Klerks (Nederland)
8. Gerald Westwood (Engeland)
9. Mark Friend (Australie)
10. Greg Faulks (Australie)
11. Angus McDonald (Nieuw Zeeland)
12. Matthew Stephens (Australie)
13. Jonathan Oster (Engeland)
14. Bernard Starkey (Schotland)
15. Anton Nel (Zuid Afrika)
16. Ross Lambert (Schotland)
17. Lance Hately (Australie)
18. Johan Niemand (Zuid Afrika)
19. Jarrad Nicholas (Australie)
20. Ibrahim Koysuren (Nederland)
21. Ian Preston (Schotland)
22. Alan Sandon (Australie)
23. Simon Hogan (Australie)

Het afsluitingsceremonie was hartverwarmend. Iedereen heeft van elkaar afscheid genomen en veel hebben speldjes, tshirts en adressen uitgewisseld.

Zaterdag 8 oktober 2005

Ibrahim speelt een partij tegen Johan Niemand (ZAfr.) om te winnen voor een plaats 17 of 18.
Helaas speelde hij wat nerveus in het begin van de wedstrijd. Maar na verloop van de wedstrijd ging het beter met hem. Toch verloor hij met 3-1. ( 9-1, 8-10, 9-6, 9-4). Hij was te laat op gang gekomen in zijn partij. Toch heeft hij goed ervoor gevochten, toen mocht het niet meer baten.

Tonnie heeft gespeeld tegen Anthony Stanford, de nummer 3 van Australie. Vooraf was al bekend dat dit een kansloze wedstrijd is voor Tonnie, maar hij heeft het uiterste geperst van zijn lichaam. Hij heeft paar points kunnen pakken en heeft heel goed strijd geleverd. Hij heeft verloren met 9-2, 9-3, 9-0. Helaas brengt het laatste set geen points voor Tonnie.

Tonnie zal nu voor zijn laatste wedstrijd op zondag 9 oktober vechten met Gerald Westwood van Engeland voor de plaats 7. Bij verlies is hij de 8e.

Ibrahim zal nu voor zijn laatste wedstrijd op zondag 9 oktober vechten met Lance Hately of Jarrad Nicholas (beiden Aussies) voor de plaats 19. Bij verlies is hij de 20e.

Ondanks nieuwe succesmails is het vandaag helaas niet geworden wat we hoopten. In ieder geval is voor 1 squasher het toernooi geslaagd om de gewenste doel te bereiken, nl. in de top 10 te komen. Voor de ander is helaas een teleurstelling geworden.

Wel is het besef groter geworden om nieuw talent te zoeken. Want de Engelse en Australische toppers zijn nu allemaal erg jong en nieuwe talenten lopen rond die nog beter kunnen worden. Wij hopen in Nederland de nieuwe jonge talenten te kunnen vinden die de oude garde zal vervangen en hun prestaties verbeteren.

Vrijdag 7 oktober 2005

Vandaag een partij tegen Ben Bruggy nr 1 van Australi�. Tonnie speelde beter dan 2 dagen geleden bij het team-wedstrijden. Toch verloor hij van hem met 3-0, wel wat betere resultaat: 9-3 9-3 9-0.
Morgen 8 oktober speelt Ibrahim tegen Johan Niemand uit Zuid Afrika. Mocht hij winnen, dan speelt hij tegen een squash-leerling van Peter Walters uit Australi�.
Tonnie zal hem aanmoedigen om de wedstrijden van Ibrahim te winnen.

Donderdag 6 oktober 2005

De uitslagen landenontmoetingen:
AUSTRALIE: Mark Friend versus ENGELAND: Jon Oster, 3-0
AUSTRALIE: Anthony Stanford versus ENGELAND: Gerald Westwood 3-0
AUSTRALIE: Ben Bruggy versus ENGELAND: Dominic Everett 3-0
AUSTRALIE: Peter Walters versus ENGELAND: Philip Thomas 0-3

Uitslag: AUSTRALIE - ENGELAND 3-1

SCHOTLAND: Ian Preston versus SA/NZe/NED: Ibrahim Koysuren 1-3 (9-2, 6-9,7-9, 4-9)
SCHOTLAND: Ross Lambert versus SA/NZe/NED: Johan Niemand 3-1
SCHOTLAND: Bernard Starkey versus SA/NZe/NED: Angus McDonald 0-3
SCHOTLAND: David Thompson versus SA/NZe/NED: Tonnie Klerks 3-0 (9-3, 9-3, 9-2)

Uitslag: SCHOTLAND - SA/NZe/NED: 2-2

Uitslag landenteams:
1. AUSTRALIE
2. ENGELAND
3. SCHOTLAND
4. REST OF THE WORLD (SA/NZe/NED)
Nummers 3 en 4 hebben hetzelfde punten, maar door aantal points staat Schotland boven.

Vanmiddag zijn de individuele wedstrijden:
Tonnie Klerks heeft gespeeld tegen Ross Lambert (Schotland). Het was een goede wedstrijd. Bij eerste set even 3 punten achtergezeten maar alsnog gewonnen met 9-3. De tweede set nu met 9-0 met gemak gewonnen. En de laatste set is met 9-2 gewonnen. Hij gaat nu voor de plaats tussen 5 en 8. De komende dagen zal duidelijk zijn of hij 5, 6, 7 of 8 is geworden.

Ibrahim Koysuren heeft opnieuw gespeeld tegen Ian Preston (Schotland). Het is een langdurige wedstrijd net als vanmorgen 1 uur. Ibrahim stond eerst achter met 8-10 na tiebreak en toen de tweede set gewonnen met 9-7 na achterstand. De derde set is helaas verloren met 6-9. En na achterstand van 2 sets heeft Ibrahim alsnog vierde met 10-9 (na tiebreak) en 9-4 gewonnen.
Totaal 3-2.

Ibrahim heeft op vrijdag 7 oktober een bye. Tonnie moet dan spelen tegen Ben Bruggy (die eerste was bij 2e internationale squashtoernooi 2003 in Zoetermeer). Pffffff..

Verder willen wij belangstellenden bedanken voor hartverwarmende succeswoorden. Daardoor is vandaag goede dag geweest voor de Nederlanders.

Woensdag 5 oktober 2005 (Vervolg)

Is de eerste individuele wedstrijd voor Ibrahim Koysuren. Hij moet spelen tegen Australier Greg Faulks. Helaas is deze verloren met 9-4, 9-6, 9-4.
Daardoor zal hoge notering niet meer zitten. In de tweede game was Ibrahim voor met 6-1, maar helaas door foutjes is deze verloren met 9-06. Tonnie Klerks had een bye. Dit heeft hij te danken aan zijn hoge plaatsingslijst.

Dinsdag 4 oktober en woensdag 5 oktober 2005

's morgens om 10.00 uur was er een vergadering geweest. Het vergadering ging over de organisatie van de derde open internationaal squash toernooi en het oprichten van WDSA (Wordl Deaf Squash Association). Daarin zijn allerlei regels besproken voor de zes durende dagen van 4 oktober tot en met 9 oktober 2005.

In de vergadering waren: Dominic Everett (t.d.), Lance Hately (AUS), Philip Thomas (ENG), David Thompson (SCO), Andre le Roux (SA), Angus McDonald (NZe) en Ibrahim Koysuren (NED) aanwezig. Daarnaast ook paar mensen van de organisatie van Victorian Squash Melbourne van MSAC. Het was een goede meeting geweest.

Toen moest iedereen om 12.50 uur verzamelen bij het squashcentrum voor de openingsceremonie. Om 13.00 uur is Engeland begonnen met entree, daarna Nederland, Nieuw Zeeland, Schotland, Zuid Afrika en als laatste Australie. Helaas vallen Pakistan, Uzbekistan, Mongolie, Nigeria en Ghana af. Ze hadden allemaal problemen met visum.

Na de opening door Australie zijn er heleboel foto's gemaakt. Later zal deze foto's op dit website gepubliceerd worden.

Toen trapt Australie af tegen Schotland voor landenteams. Door afvallen van Pakistan is 1 gelegenheidsteam gevormd door Zuid Afrika, Nieuw Zeeland en Nederland! Doordoor zal het programma niet in de war geschopt worden. Toen kreeg iedere speler met tas met alle informatie en drank en pet Deaflympics 2005 Melbourne.

De uitslagen:
AUSTRALIE: Ben Buggy versus NED/NZE/SA: Tonnie Klerks 3-0 (9-3, 9-0 en 9-0)
AUSTRALIE: Mark Friend versus NED/NZE/SA: Iohan Niemand 3-0
AUSTRALIE: Simon Hogan versus NED/NZE/SA: Ibrahim Koysuren 3-0 (9-3, 9-2 en 9-1)
AUSTRALIE: Anthony Stanford versus NED/NZE/SA: Anton Nel 3-0
AUSTRALIE: Simon Hogan versus SCHOTLAND: Ian Preston 3-2
AUSTRALIE: Anthony Stanford versus SCHOTLAND: Bernard Starkey 3-0
AUSTRALIE: Lance Hately versus SCHOTLAND: Ross Lambert 3-1
AUSTRALIE: Peter Walters versus SCHOTLAND: David Thompson 3-0

AUSTRALIE - NED/NZE/SA 4-0

ENGELAND: Ionathan Oster versus SCHOTLAND: Ian Preston 3-1
ENGELAND: Gerald Westwood versus SCHOTLAND: Ross Lambert 3-0
ENGELAND: Dominic Everett versus SCHOTLAND: Bernard Starkey 3-0
ENGELAND: Philip Thomas versus SCHOTLAND: David Thompson 3-0
ENGELAND: Gerard Westwood versus SA/NZe/NL: Angus McDonald 3-2
ENGELAND: Jonathan Oster versus SA/NZe/NL: Johan Niemand 3-0
ENGELAND: Dominic Everett versus SA/NZe/NL: Anthon Nel 3-0
ENGELAND: Philip Thomas versus SA/NZe/NL: Tonnie Klerks 3-0

samengevat:
AUSTRALIE - SCHOTLAND 4-0
ENGELAND - SA/NZe/NL 4-0
ENGELAND - SCHOTLND 4-0

Vanmiddag volgt individuele wedstrid van Ibrahim Koysuren en Tonnie Klerks heeft vandaag bye. Hij speelt pas morgen.


Er kunnen maar vier spelers per land spelen i.p.v. 5. Vandaar dat Ibrahim Koysuren nu een "vrije dag" heeft. Na afloop hebben Tonnie Klerks en Ibrahim Koysuren gegeten met Dominic Everett en Philip Thomas.

Morgen zal SA/NZe/NL spelen tegen AUSTRALIE en ENGELAND zal spelen tegen SCHOTLAND.
Voor individueel toernooi is Tonnie Klerks als 7e geplaatst en Ibrahim Koysuren als 9e geplaatst. Daardoor kregen ze beschermstatus en spelen tegen de andere spelers die voorheen niet hebben meegedaan aan de 1e en de 2e internationale squash toernooien. Op basis van wegvallen van spelers die hoger geplaatst zijn voor Tonnie Klerks (9e bij 2e internationaal squashtoernooi Zoetermeer) en Ibrahim Koysuren (14e bij 2e internationaal squashtoernooi) zijn beiden daardoor hoger op de plaatsingslijst gezet.

Woensdagochtend 5 oktober is er landentoernooi en woensdagmiddag volgt dan de eerste individuele toernooi.

Maandag 3 oktober 2005

Om 11.00 uur heeft Ibrahim afspraak bij Deaf School for Children. Maar de persoon die hem zou begeleiden wist niet van de afspraak door misverstand binnen die school. Zo is maar te zien dat ook miscommunicatie bestaat in Australie. Zal een nieuwe afspraak gemaakt worden.

Toen is Ibrahim vertrokken naar de training. Tonnie is de hele dag bij Phillip Island, vlak onder Melbourne. Dat is een eiland waar er pinquins zijn.

Gelukkig zijn er ook andere doven bij MSAC. Voor eerst ontmoet de Nieuw Zeelander: Angus. Met hem heeft Ibrahim de training gedaan en een oefenpartij gespeeld. Hij heeft een interessant beroep, nl. : hondentrainer voor doven.

Tot nu toe zijn er nog geen personen gekomen van andere landen: Pakistan, Uzbekistan en Mongolie. Waarschijnlijk hebben ze problemen met hun visum volgens de organisatie. Het is afwachten of ze wel of niet komen.

Toen zijn de sporters bij hun appartement/hotels weggebracht. En verblijven wij op onze appartement.


Zondag 2 oktober 2005

Vanmorgen zijn we weer begonnen met training. Tijdens de training zijn de Zuid Afrikanen ook bezig met hun training. Zij trainen een baan naast die van ons.

De training is prima gegaan. Daar hebben we veel geoefend om de ballen hoog achter in de hoek te laten eindigen. We zijn al gewend aan de gladde muren. Wij kunnen nu goed gebruik van maken en minder kracht mee te geven. Want de muren zorgen namelijk voor de rest.

Na de training zijn de Engelsen aangekomen voor de training. Ondertussen hebben wij gebabbeld met de Zuid Afrikanen. Na de training van de Engelsen kwamen toevalling de Schotten voor eerst aan bij MSAC.

Toen de Schotten aan het trainen waren kwamen de Aussies aan. Mooi allemaal aangesloten! Het wachten is nu op: Pakistanen, Nieuw Zeeland, Uzbekistan en waarschijnlijk Mongolie.

Daarna zijn we met de Engelsen en de Zuid Afrikanen gaan eten in de stad.

Zaterdag 1 oktober 2005

Vanmorgen vroeg opgestaan en de boodschappen gedaan. Rond 12.00 uur zijn wij weer bij MSAC. Per toeval hebben wij voor eerst doven squashers ontmoet: de Zuid-Afrikanen. Ze waren een dag eerder aangekomen in Melbourne. En voor eerst hebben ze MSAC verkend.

Paar kennen wij nog van tweede internationale squashtoernooi in Nederland 2001. De Zuid-Afrikanen willen de volgende vierde internationale squashtoernooi organiseren. Dat zal waarschijnlijk rond 2007/2008 zijn.

Na half uurtje gebabbeld te hebben zijn Tonnie en Ibrahim de baan weer opgegaan voor training. Het is beter gegaan dan de dag ervoor. Na afloop van de training even de spieren laten verrekenen en drinken.

Toen kwam Dominic van Engeland toevallig langs toen hij 2 dove Nederlanders zag gebaren. Die moeten wel doof zijn. Wij kennen elkaar van 2001 (eerste internationale squash toernooi in Engeland) en van 2003. Hij is ook gisteren aangekomen in Melbourne. De andere Engelsen komen later aan en apart van elkaar. Wij hebben samen met 3-en de centrum van Melbourne verkend. Daarna zijn wij gaan eten bij een van de restaurants in Chinatown.

Wij zullen elkaar komende dagen meer treffen bij MSAC voor de squashtrainingen. We wachten nu op de kennismaking met de Pakistanen, Nieuw Zeeland en de Australiers zelf.

Wij kunnen niet wachten op de eerste wedstrijd op dinsdag 3 oktober!

Vrijdag 30 september 2023 (vervolg)

De training om 11.00 uur smorgens was goed gegaan. De vloer is van hetzelfde soort als die in Nederland gebruikt zijn. Het enige verschil zit in de muren. Volgens Tonnie zijn de muren glad en zit er geen grip op. Zo zullen de ballen via de muren makkelijker en sneller aankomen dan wij gewend zijn.
Daarnaast heeft MSAC 2 banen zo ingericht dat deze makkelijker zijn om lessen te geven aan de beginnelingen. Dat hebben wij in Nederland niet. Maar MSAC beschikt over zo'n 30 squashbanen. Helaas nog steeds geen concurrenten gezien bij MSAC. Dat zal wel duren.

S' middags zijn we langs School for deaf children geweest. Het gebouw is gebouwd in 1866 en zit imposant uit. Het heeft een mooie uitstraling. Daarna is in 1966 gerenoveerd en uitgebreid. Ook heeft deze dovenschool te kampen met stijgende ci-gebruikers en daardoor dalende dove kinderen. As. maandag volgt een rondleiding.

Daarna zijn wij naar Vicdeaf geweest. Daar is een vergaderruimte genoemd naar John Lovett. Hij is paar jaar terug overleden en is een lange tijd CISS voorzitter geweest. Vicdeaf heeft 3 eigen verdiepingen en daarin is ook een kleine tolkenbureau. Ook is daar Australian Deaf Sport gevestigd en hebben wij een praatje gemaakt. Helaas lukt hun niet te invloeden dat de prijzen gewoon gegeven kunnen worden aan Nederland.

Zie voor meer informatie:
VCOD = www.vcod.com.au
Vicdeaf = www.vicdeaf.com.au

Vrijdag 30 september 2023

Gisteren hadden wij een baan gereserveerd. Vandaag gaan wij aan conditie en techniek werken om 11.00 uur. Belangrijkste is dat wij aan de banen wennen voordat wij beginnen aan het derde internationale squash toernooi.

Later volgt meer info over de 4e dag. Vandaag zullen wij dan de andere squashers ontmoeten.

Donderdag 29 september 2023 (vervolg)

Wij hebben het appartement gekeken en is ons bevallen en is schoon. Er is alles wat wij nodig hebben. We hebben wat rondgekeken om uit te zoeken hoe en waar wij straks moeten spelen..
Even puzzelen dus. Nu is wat duidelijker, we hebben sporthal Melbourne Sport Aquatic Centre afgekort MSAC, gevonden. Daar is niet zo ver van onze appartement vandaan.

Ibrahim heeft daar een tweede racket gekocht voor het geval de eerste "stuk" mocht gaan. Tonnie heeft nog geen tweede racket gekocht, maar dat zal binnenkort gauw gebeuren.

Over MSAC, daar werd de deaflympics van 2005 gehouden. Daar is nu volop in verbouwing. Naast MSAC komt een nieuwe stadion. Het ziet er professioneel uit. Daar zijn de volgende sporten te beoefenen: zwemmen, badmintonnen, tafeltennissen en squashen. Daarnaast zijn er ook diverse faciliteiten o.a. fitness, sportshop e.d.

Toen zijn we vroeg gaan slapen. Want wij moeten bijkomen van de lange vlucht en het slapen gaat nu makkelijker. Want we weten nu waar wij moeten spelen.

Donderdag 29 september 2023

Vanmorgen om 06.25 uur (Melbourne tijd) zijn we veilig geland. Totaal hebben wij ongeveer 17.000 vliegkilometers gehad. Het weer in Melbourne is aangenaam en is hetzelfde als in Nederland. Smorgens was het 10 graden en zal waarschijnlijk naar tussen 15 en 20 graden liggen.
Wij zijn weggebracht bij onze appartement waar zij zullen verblijven: Quest St. Kilda aan de kust van Melbourne.
Het appartement hebben wij helaas nog niet bekeken en mogen wij pas om 10.00 uur binnen i.p.v. 14.00 uur. Het is nu 09.00 uur dat dit verslag opgemaakt is.


We hebben de dichtbijzende centrum verkend voor noodzakelijke boodschappen zoals ontbijt en lunch. De mensen hier zijn vriendelijk en spreken allemaal duidelijk als wij aangeven dat wij doof zijn.
Van het appartement hoorden wij dat er morgen, 30 september, ook 4 doven aan zullen komen. Waarschijnlijk zijn of van Schotland of van Engeland. Ben benieuwd wie allemaal ook in hetzelfde appartement verblijven.


Australian Deaf Squash Legend is Peter Walters die bij het 3e squashtoernooi ook aanwezig zal zijn.
Zie de link naar: http://www.deafsports.org.au/sports/sporting_hero.php#pw

Woensdag 28 september 2023

Vandaag om 08.00 uur in Hong Kong tijd zijn Tonnie Klerks en Ibrahim Koysuren goed aangekomen in Hong Kong. Het vlucht duurde 12 uur. Daarna is het wachten op een andere vlucht die om 19.10 (in Hong Kong tijd) die ons naar Melbourne zal brengen.

Wij moeten dus 12 uur in Hong Kong wachten. Het klimaat in Hong Kong is aangenaam tropisch. Helaas hebben wij nog geen internationale dove squashers onderweg gezien, dat zal wel veranderen als wij in Melbourne aankomen en langs het MSAC in Albert Park geweest zijn.

Wij hebben er zin in!

Dinsdag 27 september 2023

Vandaag vertrekken Tonnie Klerks en Ibrahim Koysuren naar Melbourne (Australië). Zij zullen volgende week namens NED deelnemen aan het internationale squashtoernooi.

De tweede editie werd vorige jaar in Zoetermeer gehouden. Het toernooi begint op 4 oktober. Tonnie en Ibrahim, die op 12 oktober terug zullen keren, wensen wij een goede reis en veel succes toe.


Last update: 23-12-2022
Copyright
© 1998 - 2005 NS