Verslag: Kroatië - Nederland (07/10-2006)
VERSLAG E.K. KWALIFICATIEWEDSTRIJD KROATI� - NEDERLAND
7 oktober 2006 te Velika Gorica (vlakbij Zagreb)

"Nederland redt het niet"

Met de wetenschap dat er met minimaal 3 doelpunten verschil van Kroati� gewonnen moet worden, of vanaf 4 - 2 met 2 doelpunten verschil, gingen we vol goede moed naar Kroati�. Nadat we zo'n 15 minuten te laat van Schiphol vertrokken, kwamen we toch precies op tijd op het vliegveld van Zagreb aan.
Het weer was heerlijk, najaarszonnetje, 20-22 graden.
We werden uiteraard opgehaald en met de bus reden we ruim een half uur naar het hotel. Nadat we de spullen eerst op de kamer neergezet hebben gingen we meteen lunchen; alleen de trainers Koos en Abe begrepen het niet, die trokken hun trainingspak aan�.
Na de lunch kleedden de spelers zich om om dan met de bus naar het voetbalveld te gaan (waar de wedstrijd ook gespeeld zal worden), om daar te gaan trainen. Het veld was lekker breed en groot en het gras was goed kort gemaaid, wat volgens ons in ons voordeel zou zijn.
Na een lekker ontspannende training, met veel lol, gingen we weer terug naar het hotel, waar we eerst wat boodschappen deden in een supermarktje. Daarna gingen diegenen die getraind hadden douchen.
Natuurlijk kregen we avondeten. De avond verliep in een gezellige onspannen sfeer, met praten, kaarten en veel gelach.
Er werden steeds groepjes gemaakt die met de trainersstaf in gesprek gingen over de wedstrijd. Dit soort wedstrijdbesprekingen zijn zeer goed bevallen, want iedereen kon zo zijn taken goed begrijpen en eventueel een eigen inbreng geven. Dit liet zien dat de groep erg gemotiveerd was.
Na de nachtrust wachtte de ontbijt; de laatkomers mochten een mop vertellen, echter gingen anderen uit zichzelf ook moppen vertellen. Dit kenmerkt de uitstekende sfeer in de ploeg!
Zaterdagochtend werd er weer getraind, echter op een parkeerterrein naast het hotel; ook deze training liet zien dat er veel plezier was in de groep.
Na het trainen was er een korte wedstrijdbespreking en een lunch.
Toen was het zover, de bus kwam ons halen voor de wedstrijd.

Het begin van de wedstrijd liet niet de Nederland zien, die de trainerstaf wilde zien: een nerveus Nederland. Slechte passes, lage tempo. De Kroaten moesten achter ons lopen, maar deden dat niet, ze kregen veel te veel ruimte en mochten voetballen. Nederland speelde zonder agressie en er was te weinig vat op het middenveld. Dit resulteerde dan ook in 2 doelpunten voor Kroati�, een kopbal uit een corner in de 23e minuut en in de 31e minuut een harde lage voorzet, waarbij aan de verkeerde kant is gedekt, die hard en hoog ingeschoten werd. Omdat Nederland niet zichzelf was werden er ook overtredingen gemaakt die niet nodig waren, Nederland moest dan ook 2 gele kaarten incasseren.
Jaap, die eerst ��n van de spitsen was, werd teruggehaald naar het middenveld om zo de controle over het middenveld terug te krijgen.
Zo werd de rust met een 2 - 0 achterstand bereikt. In de rust werd besloten alles of niets te spelen en van 3 - 5 - 2 formatie over te schakelen naar 2 - 5 - 3 formatie. Pieter werd gewisseld voor Mike. Dit betekende wel dat over het hele veld een 1 tegen 1 gespeeld zal worden, maar we moesten nu minstens 4 keer scoren.
Nederland begon de 2e helft beter, de tempo was hoger en er werd goed agressief gespeeld. In de 58e minuut werd Zouhir gewisseld voor Brendan. De frustratie speelde wel op door het steeds uitblijven van een Nederlandse doelpunt; dit resulteerde in weer een gele kaart voor Nederland.
Nederland ging goed door, de druk op het Kroatische doel werd steeds groter. Dit resulteerde in een strafschop in de 71e minuut (Rolf werd neergehaald), die Dave v. M. onberispelijk inschoot. Nederland rook kansen en dit resulteerde in de 73e minuut in een doelpunt door een kopbal van Dave v. M. uit een voorzet van Jaap.
Nederland ging goed door, in de 74e minuut resulteerde dit in een doelpunt van Rolf, hij haalde vanaf 16 meter verwoestend uit nadat de Kroaten een voorzet slecht wegwerkten.
Nederland had weer alle kansen in eigen hand, was helemaal los en ging op jacht naar het 4e en beslissende doelpunt. Een wonder! Dit gaf veel druk op de ploeg zelf.
In de 81e minuut kwam een lange bal richting de spitsen. Deze kwam echter snel terug en viel achter de verdediging, die blijkbaar het idee hadden dat er gevlagd was door de scheidsrechter, ze reageerden dus niet alert en stonden stil; hierdoor twijfelde keeper Alex, die al uitliep, ook. Alex hield zich in en zo kon een Kroatische spits met bal in de enige aanval van Kroati� in de 2e helft, alleen op Alex aflopen om hem simpel te omspelen en zo te scoren, 3 - 3. Dit was de nekslag, Nederland kwam er niet meer bovenop.
Zo eindigde de wedstrijd in 3 - 3, wat betekent dat Ierland naar het E.K. in Portugal mag.
Zoals altijd werd er na de wedstrijd gemopperd op de scheidsrechter, op de Kroaten, die wel erg hun best gedaan hebben. Maar ja, dat is voetbal�.

Na het omkleden gingen we al snel weer terug naar het hotel waar het avondeten op ons wachtte; we mochten niet later eten, want er zou een bruiloftsfeest zijn. De Kroaten aten niet met ons mee.
Echter wilde het hele team 's avonds naar de dovenclub gaan, om zo toch contact te hebben.
Met vier taxi's vertrokken de spelers en de voorzitter naar de club; de trainersstaf en Leny bleven in het hotel.
In de dovenclub bleek alleen oude mensen te zitten, want het bleek dat er een handbal-wedstrijd, waarbij doven meespeelden en er was ook nog de E.K. kwalificatiewedstrijd Kroati� - Andorra waar de doven heen zijn gegaan.
Het Nederlandse ploeg bleef in een caf� hangen en men had het gezellig met elkaar, dronken en kletsten met elkaar. Toen kwamen de dove Kroaten er ook bij en het was weer gezellig. Op een gegeven moment was het echt over en gingen we allemaal terug naar het hotel, waar nog wat werd nagepraat.
Na een paar uurtjes slaap zaten we aan het ontbijt om dan om kwart voor 7 's ochtends met de bus naar het vliegveld te gaan om de terugreis aan te vaarden.

Al met al een vooral leerzaam weekend. Erg jammer van het resultaat, maar als we re�el zijn is Ierland toch wel de beste gebleken in deze poule: rustig, ervaren en effici�nt. In beide wedstrijden was Nederland er wel dichtbij: 2 - 0 voorgestaan tegen Ierland en toch 2 - 2 geworden; van 2 - 0 achterstand tegen Kroati� toch 3 - 2 gehaald en met nog ��n doelpunt waren we geplaatst voor het E.K. Het mocht niet zo zijn; uithuilen dus en opnieuw beginnen. De progressie is duidelijk zichtbaar, want we spelen steeds meer naar voren en gaan dat steeds beter uitvoeren, met het daarbij behorende hoge tempo. Dat belooft wat voor de toekomst!

De opstelling:
Alex Demkes, Pieter Groen (46e minuut gewisseld voor Mike van der Staal), Tjand� Syaranamual, Dave Vermeegen, David Olthof, Rolf van der Raadt, Dave van Maris, Zouhir Chourak (58e minuut gewisseld voor Brendan Lodder) Ado Peljto, Jaap van der Snee en Jacques Castelijns
Gele kaarten voor: David Olthof, Dave Vermeegen en Jacques Castelijns.