HOME CENTRAAL DISTRICT DOVENSPORT KNDSB SPORTAGENDA DOWNLOADS

     IN MEMORIAM         SPORTTAKKEN

   Herman W. Gr�delbach

    [ * 16.11.2022
      + 01.02.2023]

    DEAFLYMPICS

   Melbourne 2005

   Offici�le vlaggenoverdracht

   38ste Congres Deaflympics

   Officiële medaillespiegel

   See you in Taipei 2009

    PERSBERICHTEN

   IOC erkent Deaflympics

   Waarom dovensport

    LINKS

    Europa

    Wereld

   INFORMATIE

   Bondsbureau

   Webmaster Nete

 
   IOC erkent Deaflympics   
Bunnik, 11 juli 2001 - De Nederlandse dovensportwereld is verheugd over het besluit van IOC president Samaranch om de Wereldspelen van Doven voortaan Deaflympics te mogen noemen. De Wereldspelen van Doven worden al sinds 1924 om de vier jaar gehouden. Dit jaar vindt de 19e editie plaats. Vanaf 22 juli tot en met 1 augustus aanstaande zullen 46 Nederlands dove topsporters in Rome deelnemen aan deze Wereldspelen van Doven die nu voortaan de Deaflympics heten.

Nederlandse ploeg
Nederland zal op 22 juli met 46 topsporters in Rome van start gaan op de Deaflympics. Alle (dove) sporters hebben voldaan aan de strenge selectie-eis om tot de beste zes van de wereld te behoren en hebben allen vormbehoud getoond. Tijdens de vorige Wereldspelen van Doven in Kopenhagen 1997 kwam de ploeg van Oranje met 16 medailles terug. Het doel bij deze Deaflympics is om dit aantal dit jaar in Rome te overtreffen. De Nederlandse ploeg zal deelnemen in negen takken van sport: atletiek, badminton, bowling, schieten, tafeltennis, tennis, volleybal, waterpolo en zwemmen. In de Italiaanse hoofdstad zullen naar verwachting 4500 sporters uit 70 landen de strijd om de medailles aangaan.

Sporten met doven
Dovensport kent qua regelgeving, techniek, tactiek en materiaal nauwelijks verschillen met valide sporten. De aanpassingen zijn vooral gericht op de wijze waarop de communicatie plaatsvindt. Zo horen dove sporters het fluitsignaal van de scheidsrechter niet. Door diverse (visuele) hulpmiddelen worden sporters met een auditive handicap attent gemaakt op startsignalen en eventuele sportovertredingen. Bij startprocedures wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een startlamp (flits) of startvlag. Over het algemeen wordt veel gewerkt met gebaren (wapperen, zwaaien en gebarentaal). Door de auditieve handicap zijn het zicht, het oogcontact en handen van dove sporters zeer belangrijk.    ATLETIEK

    BADMINTON

    BOWLING

    FUTSAL

    SCHAKEN

    SKIEN

    SPORTSCHIETEN

    SQUASH

    TAFELTENNIS

    TENNIS

    VELDVOETBAL

    VOLLYBAL

    WATERPOLO

    ZWEMMEN

Last update: 05-03-2023
Copyright
© 1998 - 2005 NS