Nieuws
Voor sportverslagen zie Sporters in actie

18 Januari 2005

TERUGKEER NEDERLANDS TEAM
Het Nederlands Team dat deelgenomen heeft aan de 20ste editie van de Deaflympic Summer Games in Melbourne, Australi�, arriveert dinsdagochtend 18 januari om 07:00 uur Nederlandse tijd met een gouden medaille op Schiphol (vluchtnr. SQ 324). Het goud is gewonnen door Frank Braan (Volendam) en Martin Visser (Hoofddorp) bij bowling op het onderdeel duo's.

Prestatieoverzicht:
GOUD
bowling (duo's) Frank Braan en Martin Visser

4e plaats
bowling (all event) Joost Duivenvoorden
schieten (25m Olymp. snelvuur pistool) Andr� van Nifterik
tennis (herendubbel) Eric en Martin Brugman


terug naar boven

16 Januari 2005

GOODBYE MELBOURNE, SEE YOU IN TAIPEI 2009
Met deze woorden sloot mevr. Donalda Ammons, voorzitter van het Comit� International des Sports des Sourds (CISS) de 20ste Deaflympic Summer Games 2005 af. Het sportfeest in Melbourne was volgens haar de beste Deaflympics ooit. Eerder had een IOC afgevaardigde gesproken over de goede organisatie, de sportiviteit van de sporters en vooral ook aan het hoge niveau dat hij aantrof. Vervolgens werd door cadetten van de Melbournse reservisten onder begeleiding van het volkslied van het Internationaal Olympisch Comit� eerst de IOC vlag gestreken en daarna de vlag van de CISS, eveneens tijdens het spelen van het volkslied, nu van de Deaflympics. De CISS vlag werd vervolgens aan de voorzitter van de 21ste Spelen in Taipei overhandigd. De Spelen waren definitief ten einde toen de vlam werd gedoofd en er vuurwerk werd afgestoken.

Voorafgaand aan het offici�le gedeelte konden sporters en de aanwezigen op de tribune genieten van een muzikaal optreden van een in Australische beroemde zangeres. Ook de internatonaal vermaarde dove Australische pantomimespeler Rob Farmer gaf een prachtige voorstelling. Taipei verzorgde tot slot een flitsend programma van radslagen en salto's en een show met leeuwenmaskers.

In tegenstelling tot de openingsceremonie toen alle sporters na het rondje door de arena op de tribune plaats konden nemen, bleven de sporters nu op het middenveld staan. Veel shirts, broekjes, petten en pins verwisselden van eigenaar tijdens de wat stillere gedeelten. En natuurlijk ontbrak bij het Nederlands team ook het lijflied niet ("Van Voor naar Achter van Links naar Rechts")! Op de tribune werden de bewegingen direct nagedaan. De Australische (Nederlandse) supporters begonnen, en anderen namen het direct over. Ook werd op het middenterrein door Nederland (Herco Klein Brinke en Ad van Dongen) de polonaise ingezet, waar al snel niet alleen alle Nederlanders, maar mensen van allerlei nationaliteiten aan meededen: ongeveer het halve voetbalveld.

De Deaflympics in Melbourne zijn ten einde. Chef de mission Marten Koning is tevreden met het resultaat. Nederland heeft gezien de omstandigheden goed gepresteerd met goud voor het bowlingduo Frank Braan en Martin Visser en drie vierde plaatsen: Andr� van Nifterik (sportschieten: 25m Olympisch snelvuur), Joost Duivenvoorden (bowling: all event) en het tennisduo Henk en Martin Brugman. Het vizier wordt nu gericht op diverse EK's en WK's en daarnaast start vanaf de aankomst op Nederlandse bodem de voorbereidingen op de 21ste Deaflympic Summer Games in Taipei.


terug naar boven

15 Januari 2005

BESTE MARTEN EN HET HELE NEDERLANDS DEAFLYMPICS TEAM

Met de Deaflympics snel tot een conclusie komende wilde ik jullie een goede terugreis wensen.

Het is voor mij een echte eer en daarnaast ook een hele leuke ervaring geweest om een aantal keer de leden van het team te kunnen ontmoeten en ook in actie te zien.

Niet alleen was het indrukwekkend om de prestaties van dicht bij te kunnen meemaken maar ook de sfeer en kamaraderie binnen het team te proeven. Jullie hebben de Nederlandse leeuw met eer vertegenwoordigd hier in Australi� en daar mag iedereen bijzonder trots op zijn.
De "high & lows", de triomfen en frustraties en het weer opstaan zijn zeker allemaal onderdelen van topsport.
Ik heb genoten van de tijd die ik met jullie heb door kunnen brengen en heb ook erg positieve reacties gekregen na afloop van de gezellige Oranje Avond.

Net als bij jullie aankomst heeft Melbourne nogmaals wat meer Hollands weer voor jullie aangeboden om vast te wennen aan jullie aankomst op Schiphol.

Met mijn beste wensen voor iedereen voor succes in werk en sport en een behouden reis naar huis.

Marten, mag ik hierbij natuurlijk jouw speciaal bedanken voor de vriendschap. Ook Mieneke die zich zo heeft ingespand tot in de vroege uren om ons allemaal op de hoogte te houden en Erika voor haar fantastische assistentie bij vertaling en verklaringen.

Met vriendelijke groet,

Hans Nieuwland
Consul
Consulate of the Netherlands


RINO EN WOUTER, BEDANKT!

Namens de hele Nederlandse ploeg wil ik Rino Westerink en Wouter Zwenne heel hartelijk danken voor hun inzet om het thuisfront live verslag te doen van de wedstrijden van het Nederlands doven team.

Mieneke van der Jagt,
Pers, promotie en communicatie


terug naar boven

10 Januari 2005

HOLLANDSE AVOND
Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Australi� kwamen Nederlandse emigranten en supporters naar het Carlton Crest hotel voor een gezellige avond met het Nederlandse team. De consul, Hans Nieuwland, concludeerde in zijn toespraak dat er een fantastisch team stond, dat iedereen ervoor knokte om het beste uit zichzelf te halen en dat hij zich na een dag mee te zijn gegaan, zich al helemaal voelde opgenomen binnen de ploeg. Gezamenlijk werd het 'Wilhelmus' ten gehore gebracht, waarbij onder leiding van Erika Bloemkolk de meeste aanwezigen - en met name de sportploeg - het in gebarentaal probeerden. Ook de gezamenlijke wave en het lijflied werden niet vergeten. Tot slot was er een fotosessie (foto's van het hele Nederlandse team, aparte foto's van alle sporttakken, de staf, enz.). Het was leuk om te praten met mensen die al lang in Australi� wonen, sommigen al meer dan dertig jaar. In het Oranje Dagblad van 11 januari is ook nog een stukje te vinden over de Hollandse avond.


Klik op foto voor grotere afbeelding

terug naar boven

8 Januari 2005

CONSUL NEDERLANDS CONSULAAT KOMT HELE DAG SUPPORTEREN
Iets voor half 8 arriveert de Nederlandse consul Hans Nieuwland, afgevaardigde van de Nederlandse ambassade, bij het hotel Carlton Crest. De hele dag trekt hij gezellig en enthousiast met het Nederlands team op.
Het voetbalteam en een groot aantal sporters en stafleden in oranje kleding vertrekken om half acht met de bus naar Kingston Heath Reserve in de buitenwijk Heatherton. Eenmaal daar vertrekken de voetballers direct naar de kleedkamer en doen vervolgens een uitvoerige warming-up. De kantine van het complex wordt beheerd door leden van de plaatselijke voetbalclub die vanuit Cyprus naar Melbourne zijn ge�migreerd. Je kunt er dan ook souvlaki eten.
Er zijn heel wat supporters voor Oranje: anders sporters die geen of pas aan het eind van de middag een wedstrijd hebben, de ouders van een aantal spelers, en een groepje Nederlandse emigranten die via de Dutch Courier op de hoogte zijn gebracht van het feit dat er ook Nederlanders deelnemen aan de Deaflympic Summer Games in Melbourne.
Na de wedstrijd Nederland - Japan die door onze leeuwtjes met 9-0 is gewonnen gaat iedereen terug naar het hotel. De voetballers besluiten naar het bowlen te gaan en de consul wil Erik en Martin Brugman wel in actie zien. Erik en Martin zijn blij met de onverwachte supporters en winnen met 2-0 van een Zwitsers koppel. Tijdens de wedstrijd krijgt een van de stafleden een sms: Martin en Frank staan eerste!!! Hans Nieuwland is zo enthousiast dat hij meegaat naar het bowlen waar hij kennismaakt met het Nederlands bowlingteam.

terug naar boven

7 Januari 2005

NA LANG WACHTEN: DE VERSE WEBSITE DEAFLYMPICS.
Het heeft even geduurd maar vanaf heden zal de website over de Deaflympics Summer Games 2005 regelmatig bij worden gehouden. Om onduidelijkheden en ook onwaarheden even uit de wereld te helpen hierbij eerst even een korte uitleg waarom er nu pas informatie op de website kan worden geplaatst. Australie werkt grotendeels nog met een internetverbinding via de telefoon. Deze telefoonverbinding hadden wij nodig vanuit ons kantoor om berichten te versturen naar Nederland. Maar juist deze telefoonverbinding bleek, na het veelvuldig controleren van lijnen, instellingen, etcetera, defect te zijn. Het hotel ontkende dit in eerste instantie maar na lang zoeken bleek dit dus toch het geval. Externe factoren hebben dus tijdelijk tegen ons gewerkt. Een korte update of e-mail konden wij van een andere computer versturen maar het bijhouden van de website lukte op die manier niet. Wij hopen dat jullie begrip hebben voor deze situatie.

Gelukkig behoren deze problemen tot het verleden en zijn wij blij om jullie nu regelmatig te kunnen informeren over het reilen en zeilen van de dove sporters in Melbourne.

terug naar boven

5 Januari 2005

SPECTACULAIRE OPENING 20STE DEAFLYMPIC SUMMER GAMES
In Melbourne is na de parade van meer dan 3.600 deelnemers en een zeer bijzondere openingsceremonie op 5 januari voor de 20ste keer in haar 80-jarige historie de Deaflympic Summer Games van start gegaan. De plechtigheid werd bijgewoond door o.a. Kevan Gosper, afgevaardigde van het Internationale Olympisch Comit�, de federale minister van sport en cultuur en de premier van de deelstaat Victoria. Na het afleggen van de eed door een Australische dove topbasketbalster en een van de scheidsrechters werd zowel de vlag van het IOC als de nieuwe vlag van het Comite International des Sports des Sourds (CISS) gehesen. Een ge�motioneerde Cindy-Lu Fitzpatrick uit gastland Australi� (zwemmen) ontstak vervolgens de Deaflympische vlam waarna tot slot een schitterend vuurwerk losbarstte. De Nederlandse deelnemers kregen bij binnenkomst in Olympic Park een warm onthaal. De vlag werd gedragen door Pascal Moity die bij de Deaflympics in 2001 in Rome zilver behaalde bij bowling op het onderdeel vijfmansteam. Pascal is tevens de oudste sporter van het Nederlands Team 2005.

TWEE JARIGEN
Vlak voor vertrek naar Olympia Park waar de openingsceremonie plaats zal vinden, worden Jermaine Klosteren en Alex Demkes in het zonnetje gezet. Jermaine is 2 januari 20 jaar geworden. Toen zat hij dus in het vliegtuig. Dat is dus een apart verjaardagsfeestje voor hem. Alex was gisteren, 4 januari, jarig en is nu 22 jaar oud. Beide voetballers kregen uit handen van chef de mission Marten Koning een tegeltje met daarop een uitspraak van Johan Cruyff (en zijn handtekening staat er ook op): "Je moet schieten, anders kun je niet scoren".

terug naar boven

3 Januari 2005

De ploeg arriveert op tijd in Melbourne waar het even duurt voordat iedereen de douane is gepasseerd. Daar wordt de ploeg verwelkomd door Rob, Henk en Mark. De bus staat al klaar en binnen het half uur is men in het Carlton Crest hotel waar de voetballers op de uitkijk staan.
Nu is iedereen in Melbourne. De laatste groep bestond uit het: badmintonteam (Herman Lether, Rudo Rijken), het bowlingteam (Jan de Boer, Frank Braan, Joost Duivenvoorden, Pascal Moity, Gerard Priems, Martin Visser, Nete Stutt (ploegleider) en Nel Naaktgeboren (ass. ploegleider)), het schietteam (Andr� van Nifterik , Anita Stapel en Herman Prenger (coach)), het tafeltennisteam (Marcel van der Lans en Ton van Doorn (coach)), het tennisteam (Eric Brugman, Martin Brugman en Jack Manuputty (coach)), de paramedici (Marian Robbesom (fysiotherapeut), Maaike Brugmans (ass. fysiotherapeut), Gerard Leijten (sportmasseur) en de stafleden Marten Koning (chef de mission), Erika Bloemkolk (tolk Nederlandse gebarentaal), Mieneke van der Jagt (public relations) en Olaf Geysendorpher (vertegenwoordiger National Academic/public relations).

terug naar boven

2 Januari 2005

Ook nu is iedereen 40 minuten eerder in vertrekhal 3 dan oorspronkelijk is afgesproken. Het inchecken gaat wat lastiger dan bij de eerste groep omdat er nu ook veel sportmateriaal meegaat zoals tennisrackets, een bespanmachine en wapens. Als alles is geregeld spreekt Jan Bloemkolk het team toe en na de foto en het afscheid nemen gaat ook deze groep langs de douane. Er is weinig tijd om rond te kijken en eventueel wat te kopen op Schiphol.
De reis verloopt vlot. Er is geen turbulentie. Het eten aan boord smaakt behoorlijk en iedereen heef een eigen videoschermpje waar je naast het kijken naar films ook computerspelletjes op kunt spelen. Op de luchthaven van Singapore is het leuk rondlopen.
De 1e groep is inmiddels in Melbourne gearriveerd.

terug naar boven

1 Januari 2005

Iedereen een heel goed en gezond 2005 toegewenst! Vandaag is het dan eindelijk zover. De eerste groep sporters en begeleiders vertrekt naar Melbourne. Iedereen is ruim op tijd aanwezig, allemaal gewaarschuwd door betreffende ploegleider of bondscoach dat men 40 minuten eerder dan afgesproken op Schiphol dient te zijn.
Na het inchecken volgen korte toespraken van zowel Marten Koning, de chef de mission, als van John de Wolf, ambassadeur van de ploeg. Dan een groepsfoto en afscheid nemen en de reis kan beginnen.
In de eerste groep zitten de voetballers: Jack Castelijns, Alex Demkes, Benjamin Demkes, Ad van Dongen, Herco Klein Brinke, Jermaine Klosteren, Bram Koopmans, Alistair van Kreel, David Olthof, Ado Peljto, Rolf van der Raadt, Jaap van der Snee, Mike van der Staal, Marc Stouten, Tjand� yaranamual, Tony Tilgenkamp, Rick Valkenburg, Dave Vermeegen, Leon Vonk, Herman Westerterp (bondscoach), Marcel van Duijvenvoorde (ploegleider), Leny Scheers (sportmasseur) en de stafleden Henk van Hardeveld (ass. chef de mission), Rob Klaassen en Mark Bunck (resp. office manager en ass. office manager/webmaster).

terug naar boven

17 december 2022

Nederlands Team Deaflympic Summer Games 2005 gepresenteerd
Op vrijdag 17 december is tijdens een feestelijke avond in Party en Evenementencentrum De Koningstafel in Rhenen het Nederlands Team Deaflympics 2005 gepresenteerd en door de voorzitter van NebasNsg, Henny Jacobse, overgedragen aan Chef de Mission, Marten Koning. Het team zal van 4 tot en met 16 januari 2005 de Nederlandse eer verdedigen tijdens de 20ste editie van de Deaflympic Summer Games in Melbourne.

Foto: Luuk van der Lee, persbureau Novum, Amsterdam

De presentatie van het Nederlands Team Deaflympics 2005 was in handen van ex-Feyenoorder en ex-international John de Wolf, die ambassadeur is van de ploeg. Hij vertelde waarom hij zich voor het doventeam inzette en dat het ook belangrijk was dat naast het leveren van prestaties ook van het sportevenement moet genieten.
Badmintonner Herman Lether mocht als eerste sporter het podium betreden. Daarna stelde John de Wolf per sporttak alle deelnemers aan de 20ste editie van de Deaflympic Summer Games voor aan de genodigden in De Koningstafel. Terwijl betreffende persoon in de schijnwerpers stond, was op een scherm te lezen waar hij (of zij) vandaan kwam, van welke dove of horende sportclub betrokkene lid is en wat hij/zij in zijn of haar sportcarri�re allemaal al had bereikt. Deze presentatie is op de website terug te vinden onder Nederlands Team 2005.

Foto: Luuk van der Lee, persbureau Novum, Amsterdam

Voorafgaand aan de presentatie vond er een optreden plaats van Ali Shaffee, een van de acteurs van het Handtheater uit Amsterdam. Nel Soeterman gaf vervolgens een prachtige vertolking in gebarentaal van zowel een lied van Koos Alberts als van Trijtje Oosterhuis. Tevens leerde zij de aanwezigen het Wilhelmus. Het Wilhelmus in GEBARENTAAL! Zodat als straks in Melbourne hopelijk in het midden de Nederlandse driekleur wordt gehesen, de sporter(s) en begeleiders het Wilhelmus actief en enthousiast mee kunnen 'zingen'. Dat het oefenen serieus werd genomen is te zien op de foto van Luuk van der Lee, fotograaf van persbureau Novum.

De Nederlandse ploeg voor de Deaflympic Summer Games bestaat uit 32 sporters, actief in de sporttakken: badminton, bowling, sportschieten, tafeltennis, tennis en voetbal.
Hoofdsponsor National Academic is trots op de sporters die in Melbourne voor ons land gaan uitkomen. Door de steun van de Dordtse assuradeur werd het financieel gezien mogelijk om alle dove sporters die aan de kwalificatie-eisen hadden voldaan, af te vaardigen naar Melbourne.

terug naar boven

13 december 2022

Yoeri van Niel (badminton) heeft zich op advies van zijn arts teruggetrokken als sporter voor Melbourne 2005. Het nemen van dit belangrijke besluit viel de 29-jarige Yoeri heel zwaar. Hij speelt al sinds zijn jeugd badminton en de Deaflympics zou zijn laatste internationale evenement worden. Hij had zich heel goed voorbereid en was uiterst gemotiveerd om in Melbourne te presteren. Het mag echter niet zo zijn. Yoeri is aan zijn rug geblesseerd en doorgaan met badminton zou blijvend letsel kunnen veroorzaken.

terug naar boven

10 november 2022

Nederland gaat in januari 2005 naar de Olympische Spelen voor doven. Rex-Rotary sponsort de keeper van het voetbalteam, Alex Demkes. Op woensdag 10 november 2022 hebben Peter Koelewijn, Carmen van Dorst en Paul Hinloopen kennis gemaakt met Alex Demkes en hem het sponsorcertificaat van Rex-Rotary overhandigd�.

Foto en interview van Rex-Rotary met Alex.(143 kB)

terug naar boven

25 oktober 2004

Eind oktober 2004 heeft Richard Bank besloten zijn werkzaamheden voor de Projectgroep Melbourne 2005 te beeindigen. Richard hield zich onder andere bezig met het samenstellen van de Nieuwsbrief en onderhield de website www.dovensport.net/deaflympics De Projectgroep heeft Mieneke van der Jagt bereid gevonden de meeste taken van Richard over te nemen. Het technisch beheer van de website wordt vanaf eind december 2004 tot eind januari 2005 verzorgd door Mark Bunck.
De Projectgroep Melbourne 2004 bestaat sinds 1 november 2022 uit de volgende personen:
Henk van Hardeveld, voorzitter
Jan Bloemkolk, ambtelijk secretaris/account manager dovensport NebasNsg
Marten Koning, lid (en vanaf de overdracht op 17 december chef de mission van het Nederlands Team Deaflympic Summer Games 2005).

De Projectgroep wordt voor het goed kunnen uitvoeren van een aantal werkzaamheden ondersteund door Mieneke van der Jagt (PR) en Erika Bloemkolk (tolk Nederlandse gebarentaal). Daarnaast is ook Olaf Geysendorpher namens hoofdsponsor National Academic actief in het benaderen van de media ten behoeve van publiciteit voor het Nederlands Team 2005.

terug naar boven

17 oktober 2004

De eerste sportersbijeenkomst, vandaag gehouden in de Amsterdam ArenA, was een groot succes. Het openingswoord werd verricht door de heer Laurens Geysendorpher, commercieel directeur van hoofdsponsor National Academic. Hij lichtte kort toe wat zijn belangrijkste motivatie was om hoofdsponsor te worden: zijn grootvader was voetballer in de ploeg die werd uitgezonden naar de Wereldspelen van Doven in 1949, in Kopenhagen. Toen National Academic het bericht in de Telegraaf las dat de huidige voetbalploeg, ondanks kwalificatie, niet mee kon naar Melbourne, besloot het bedrijf in de bres te springen. Dat heeft geleid tot het hoofdsponsorschap van de Nederlandse Ploeg Deaflympics 2005, waardoor - behalve de voetballers - nu ook meer andere sporters meekunnen dan anders het geval was geweest.
Verder is er vandaag veel informatie over Melbourne gegeven door Henk van Hardeveld, voorzitter van de projectgroep, die ook een korte film liet zien die hij heeft gemaakt op zijn eerste oriëntatiereis, nu bijna een jaar geleden. Hij roemde vooral de professionele organisatie ter plaatse. Marten Koning, Chef de Mission, was de volgende spreker. Hij zal straks de verantwoordelijkheid hebben voor de gehele Nederlandse ploeg, en is vastbesloten met een koffer medailles terug te komen. Informatie over (para)medische zaken werd gegeven door fysiotherapeute Marian Robbesom. Deze informatie zal later ook nog schriftelijk worden verstrekt. Tot slot (voor de pauze) heeft mevrouw Di Lella, medewerker bij NeCeDo (Nederlands Centrum voor Dopingzaken) nog de belangrijkste zaken over doping verteld.
Na de pauze werd Leontien Zijlaard - Van Moorsel geïntroduceerd. Zij vertelde wat over haar gouden-medaille-ervaring op de afgelopen Olympische Spelen in Athene. Na enkele vragen uit het publiek beantwoord te hebben, heeft zij de eerste sporttas met vrijetijdskleding aan Leon Vonk, aanvoerder van het Doven Voetbalteam overhandigd. Vervolgens kon iedereen zijn of haar sporttas ophalen en zich omkleden voor een uitgebreide fotoshoot in tenue.

terug naar boven

10 oktober 2004

Over een week zal de eerste sportersbijeenkomst plaatsvinden on de Amsterdam ArenA. Deze dag wordt georganiseerd door de hoofdsponsor, verzekeringsmaatschappij National Academic te Dordrecht. Het is met gepaste trots dat wij de deze sponsor hier aankondigen. Binnenkort zal National Academic zichzelf in verschillende landelijke dagbladen presenteren. Meer over de sportersbijeenkomst leest u in de agenda.

terug naar boven

2 oktober 2004

Nieuw op deze website is de rubriek supporters. Hier is informatie te vinden over onder meer ticketverkoop en prijzen van de tickets voor de sportevenementen tijdens de Deaflympics.
Om alle knoppen toch in beeld te houden bij lagere resoluties is de knop "contact" verwijderd. De informatie die daar te vinden was is nu ondergebracht bij projectteam.

terug naar boven

29 september 2023

De datum van de ploegbijeenkomst is gewijzigd van 3 oktober naar 17 oktober. Op deze bijeenkomst zal de kleding aan de sporters worden uitgereikt, en tevens zal er een uitgebreide fotosessie gehouden worden. Blijf voor meer informatie de agenda in de gaten houden!

terug naar boven

25 september 2023

De tweede editie van de nieuwsbrief is inmiddels in de steigers gezet, we hopen deze eind oktober te kunnen verspreiden. Als u zich nog niet eerder heeft aangemeld voor automatische ontvangst van de electronische versie (PDF-formaat), stuur dan alsnog een mailtje naar [email protected]. De eerste editie, die in juli uitkwam, is nu ook online gezet. U vindt hem onder de kop Projectteam.

terug naar boven

5 september 2023

De vakantieperiode zit er op, de projectgroep is alweer hard aan het werk om de laatste voorbereidingen te treffen voor de Deaflympics 2005. De vliegtickets zijn geboekt, de hotelkamers gereserveerd, nu moeten alleen de namen nog worden ingevuld van de sporters die geselecteerd worden. De voetbalploeg zal op 1 januari naar Melbourne vertrekken, de rest van de sporters volgt op 2 januari. Dit omdat het voetbaltoernooi enkele dagen voor de officiële opening begint, en de voetballers zo nog wat extra tijd krijgen om te acclamatiseren.

terug naar boven

7 augustus 2004

Zoals deze week al via teletekstpagina 441 te lezen was is er groot nieuws voor de voetballers: de voetbalploeg gaat mee naar Melbourne! De projectgroep is erin geslaagd een hoofdsponsor te vinden die wij binnenkort zullen presenteren!

We zijn er echter nog niet wat de fondsenwerving betreft: er is op initiatief van Einstein-Communication wordt op 24 september 2023 een golfbedrijvendag georganiseerd. Het doel van deze dag is het inzamelen van geld, waarmee we onder meer willen proberen de eigen bijdragen van de sporters omlaag te krijgen en de Melbourne-gangers betere trainingsfaciliteiten te geven voor de voorbereiding. De locatie van de goldag is Golfclub "Oude Maas" te Rhoon. Voor meer informatie en inschrijving: www.einstein-communication.nl/golfbedrijvendag.htm, of bel Adrie Talakua, 06 - 14 69 48 97

terug naar boven

18 juli 2004

Afgelopen dinsdag, 13 juli, hebben Henk van Hardeveld, Marten Koning en Erika Bloemkolk een ontmoeting gehad met John de Wolf, oud-Feyenoorder en ex-international. John de Wolf heeft zich zonder aarzelen bereid verklaard om als ambassadeur op te treden voor het Nederlands Team Deaflympics 2005. Hij heeft zich het lot van het Nederlands Dovenvoetbal Elftal (NDE) bijzonder aangetrokken en zal alles in het werk stellen om ze mee te krijgen naar Melbourne. Om te beginnen komt er binnenkort een fotosessie met het NDE. De voetballers zijn hier inmiddels van op de hoogte gebracht.
Bij het gesprek met John de Wolf, gearrangeerd door Adrie Talakua van Einstein-Communication, was ook een foto-journalist van het Rotterdams Dagblad aanwezig, wat resulteerde in een artikel in deze krant. Naast de inzet van John de Wolf heeft Einstein-Communication verder ook de medewerking gekregen van (eveneens oud-Feyenoorder en ex-international) Wim Rijsbergen.

terug naar boven

17 juni 2004

De projectgroep werkt momenteel hard aan de nieuwsbrief, de eerste van een serie van drie. Het is de momenteel de verwachting dat deze begin juli zal uitkomen. Deze nieuwsbrief zal een beperkte gedrukte oplage kennen, maar ook elektronisch worden verspreid, in pdf-formaat. Wees er zeker van dat u hem ontvangt door alvast een mailtje te sturen naar [email protected].

Op het gebied van fondsenwerving heeft de heer Adrie Talakua van Einstein-Communication aangeboden verdere sponsors te gaan zoeken. Wij hopen op een vruchtbare samenwerking!

terug naar boven

20 mei 2004

De projectgroep gaat wederom plantjes verkopen (zie ook berichten van 8 en 11 mei).
Op 10 juni staan we, tijdens het gebarenfestival in Den Haag, met een stand zijn op Plein. En op 12 juni staan we op de braderie in Heemskerk.
Voor meer informatie over het gebarenfestival: www.stemopgebarentaal.nl.

terug naar boven

18 mei 2004

SBS6-presentatrice en oud-wielrenster Daniëlle Overgaag schreef iets voor onze website:

Sporten is fijn, het geeft je het gevoel van vrijheid.
Sporten is fijn, je kan je geest zo even leeg maken.
Sporten is fijn, je komt in contact met mensen met wie je iets gemeen hebt, namelijk de sport.
Sporten is fijn, het is goed voor de conditie.

Maar stop je vingers eens in je oren en ga dan eens op een sportveld staan. Verdomde moeilijk te weten wanneer de bal van achter komt! Lastig om te weten wanneer de scheidsrechter fluit voor een overtreding. Jammer dat je het gejuich van de toeschouwers niet kan horen. Moeilijk als je niet precies weet wat je tegenstander je te melden heeft.

Kan je jezelf er iets bij voor stellen dat het best lastig is om het op te moeten nemen tegen mensen die wel alles kunnen horen? Het is eigenlijk een oneerlijke strijd en daarom zo goed dat ook doven een eerlijke competitie hebben in de sport die hun lief is. En waarom dan niet de droom van iedere sporter verwezenlijken, EEN OLYMPISCHE MEDAILLE !!!!!

Een sportief toernooi toegewenst!

Daniëlle Overgaag

terug naar boven

11 mei 2004

Op zondag 16 mei,van 11:00 tot 18:00, vindt in bij luchtmachtbasis Volkel het evenement "Volkel in de wolken" plaats, een (private) vliegshow in combinatie met een grote braderie en ook muzikale optredens. Ook op deze braderie zal de Projectgroep Melbourne 2005, samen met plantenkwekerij H. Appelboom BV, weer een kraam hebben voor bloemenverkoop. Voor meer informatie over de vliegshow: www.volkelindewolken.nl.

terug naar boven

8 mei 2004

Op zaterdag 15 mei wordt er van 9:00 tot 17:00 een braderie in Diemen gehouden, ter gelegenheid van de opening van winkelcentrum Kuidenhof. Op deze braderie zal de Projectgroep Melbourne 2005, in samenwerking met plantenkwekerij H. Appelboom BV, in een speciale voetbalkoker kaapse viooltjes verkopen, om hiermee geld voor de uitzending van zoveel mogelijk sporters naar de Deaflympics verzamelen. Kom ook en steun de Nederlandse ploeg!

terug naar boven

18 april 2023

Portugal - Nederland 1-11!
In een waar doelpuntenfestijn heeft het Nederlands Doven Voetbalelftal zaterdagmiddag 17 april Portugal met 1 tegen 11 verslagen. De wedstrijd werd in Oporto (Portugal) gespeeld, waar de Portugezen duidelijk niet het voordeel van het thuisspelen hebben kunnen uitbuiten. De Nederlandse ploeg heeft zich met deze verpletterende overwinning nu definitief gekwalificeerd voor de Deaflympics. Lees hier meer.

terug naar boven

8 april 2023

Sinds de start van de inzamelingsactie heeft de projectgroep ondersteuning gezocht voor haar PR- en fondsenwervingsactiviteiten. Sinds eind februari is Mieneke van der Jagt de projectgroep komen ondersteunen, en onlangs heeft ook Sanne Vermeulen zich bij ons gevoegd. De projectgroep heet hen beiden alsnog van harte welkom!

terug naar boven

27 maart 2004

Nederland - Portugal 4-0!
Het Nederlands Dovenvoetbalteam heeft zaterdag 27 maart de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Portugal met een overtuigende 4-0 gewonnen. De man van de match was Ado Peltjo, die de eerste drie treffers op zijn naam schreef. Het vierde doelpunt kwam van Maurice van der Kley.
Nederland was veruit het sterkste team, de wedstrijd speelde zich grotendeels op de Portugese helft af. In de spaarzame momenten dat de Portugezen de middellijn overstaken waren ze niet echt gevaarlijk. De eerste treffer viel in de 25ste minuut. Nadat de Portugese keeper een terugspeelbal had opgepakt besloot de scheidsrechter tot een directe vrije trap op zo'n tien meter, die er via onderkant lat in werd geschoten door Peltjo. Hoewel Nederland nog flink wat kansen kreeg werd 1-0 ook de ruststand.
Na rust scoorde Peltjo al snel 2-0. Later in de 2e helft werd hij in het strafschopgebied onderuit gehaald door de Portugese keeper, wat resulteerde in een gele kaart voor de keeper en een penalty: 3-0. In een prachtige aanval, tegen het einde van de wedstrijd, speelde Peltjo de bal op Van der Kley, die de voorzet keurig afmaakte en 4-0 scoorde. Klik hier voor wat foto's.
De returnwedstrijd is op 17 april in Portugal (in de buurt van Lissabon). Het moet echter raar lopen wil het Nederlandse team de kwalificatie voor de Deaflympics nog ontgaan!

terug naar boven

26 maart 2004

Twee weken geleden is Henk van Hardeveld teruggekomen van zijn tweede oriëntatiereis naar Melbourne. Het is een nuttige reis geweest, waarbij onder meer afspraken met het hotel zijn gemaakt. Ook heeft Henk sportaccommodaties bezocht en heeft hij veel informatie mee teruggenomen over het gebruikte materiaal, iets waar de verschillende sportbonden eerder om gevraagd hadden.
Inmiddels is ook een uitnodiging rondgestuurd voor een informatiebijeenkomst voor de afdelingsvoorzitters, bondscoaches, ploegleiders, paramedische begeleiders en leden van de projectgroep. Deze bijeenkomst zal zondagmiddag 25 april plaatsvinden in Bunnik. Nadere bijzonderheden worden uiterlijk twee weken van tevoren per e-mail rondgestuurd (en zal uiteraard ook hier te vinden zijn).

terug naar boven

25 maart 2004

Zoals al op de voorpagina te lezen is, is de Projectgroep Melbourne 2005 een inzamelingsactie gestart om het begrotingstekort terug te dringen. U kunt hier een poster downloaden ter verdere verspreiding en bekendmaking. Voor gemakkelijk opslaan klikt u hier met de rechtermuistoets en kiest u "Doel opslaan als". Voor het bekijken van de poster is het gratis programma Acrobat Reader nodig; dit kunt u hier krijgen (Engels).

terug naar boven

25 februari 2004

Nog ongeveer 10 maanden, en dan vertrekt, nog vóór de jaarwisseling, het eerste gedeelte van de Nederlandse sportploeg naar Melbourne. De tweede groep zal ná de jaarwisseling vertrekken.
Mede op basis van de gegevens die Henk en Marten hebben verzameld tijdens hun eerste oriëntatiereis naar Australië hebben we met heel veel moeite de begroting opgesteld. Nog niet alle kosten zijn gedekt en daarom gaan we nu beginnen met een aantal financiële acties binnen en buiten de dovenwereld. Binnenkort zullen u hierover nader informeren.
Aankomend weekend vind in Melbourne het jaarlijkse Holland Festival van de (zo'n 30.000 leden tellende) "vereniging van Nederlandse Emmigranten in Melbourne" plaats. Er zullen daar ook posters hangen waarin wij hun aandacht en support vragen voor onze moeilijke financiële positie m.b.t. de Deaflympics 2005.
Begin volgende maand gaat Henk van Hardeveld als voorzitter van het projectteam nogmaals naar Melbourne, ditmaal met een aantal specifieke doelen. Een greep hieruit :
* regelen van vervoer vanaf vliegveld naar trainingskamp
* reservering acclimatiseringsaccomodatie cq trainingskamp buiten Melbourne (Ballarat)
* hotelboeking in Melbourne
* kennismaking met de (sport)arts
* afspraken met de Nederlandse Consul
* idem met de Vereniging van Nederlandse emmigranten
* idem met een aantal Nederlandse bedrijven in Melbourne.
Zodra hij weer terug is in Nederland zullen wij een eerste bijeenkomst organiseren voor allen die kans maken op uitzending naar de Deaflympics: sporters, ploegleiders, bondscoaches, paramedische begeleiders, stafleden en bestuur.
In de aanloop naar Melbourne moeten onze voetballers binnenkort aan de bak: op 27 maart staat de wedstrijd NED - POR gepland in Best (bij Eindhoven) en op 17 april treed NED in Oporto in de strijdperk tegen POR. De winnaar van beide wedstrijden plaatst zich voor de Deaflympics. Vanaf deze plaats wensen wij onze voetballers heel veel sukses toe!

terug naar boven

14 februari 2004

Enige tijd geleden heeft de Technische Commissie Dovensport (TCD) van de NebasNsg het kwalificatiesysteem voor de Summer Deaflympics 2005 vastgesteld. Het systeem is gebaseerd op het "kwalificatiesysteem Paralympics Sydney 2000", dat in 1998 is opgesteld door de NebasNsg. Voor de kwalificatiecriteria is uitgegaan van de resultaten van de 19e Deaflympics 2001 in Rome. Een voor deze website aangepaste versie van het kwalificatiesysteem vindt u hier.

terug naar boven

20 januari 2004

Na een aantal maanden van intensieve voorbereiding is het zover: de website voor de Nederlandse Ploeg Deaflympics 2005 gaat van start! Op deze nieuwspagina zult u regelmatig updates vinden over de stand van zaken, zowel op organisatorisch als op sportgebied. Hieronder vind u wat nieuwtjes van de afgelopen maanden.

terug naar boven

4 december 2022

De Hoofddirecteur van Melbourne 2005 Deaflympic Games Ltd, Patricia Tracey, heeft naar aanleiding van haar ontmoeting met Marten en Henk een brief geschreven voor deze website. Het origineel vindt u hier, een vertaling staat hier.

terug naar boven

19 november 2022

Marten en Henk hebben in Australië een ontmoeting gehad met de organisatoren van de Deaflympics. Op deze foto zijn ze te zien met Patricia Tracey (Chief Executive Officer) en David Peters (Group Manager Sports & Venues). Behalve deze kennismaking hebben Marten en Henk ook al een flink aantal hotels vergeleken op basis van foldermateriaal, waarvan ze er nu 4 uitgekozen hebben voor nadere inspectie. Bijna al deze hotels liggen in het centrum van Melbourne.

terug naar boven

9 november 2022

Marten Koning en Henk van Hardeveld zullen op 14 november voor een week naar Melbourne gaan voor een eerste inspectie. Enige punten uit hun drukke programma:

Ook is het Projectteam Melbourne 2005 uitgebreid met een nieuw lid: Erika Bloemkolk is het team komen versterken. Zij treed op als gebarentolk en PR-medewerker.

terug naar boven

18 september 2023

Het bestuur van de NebasNsg heeft Henk van Hardeveld tot voorzitter van de Projectgroep Melbourne 2005 benoemd. Marten Koning is benoemd tot Chef de Mission. De Projectgroep Melbourne 2005 is hiermee compleet en heeft inmiddels een begin gemaakt met de voorbereidingen op de Deaflympics in 2005. Op de eerste vergadering van de voltallige projectgroep, die verder bestaat uit Jan Bloemkolk (projectsecretaris) en Richard Bank (PR), is onder meer besloten tot oprichting van deze website.

terug naar boven